Der kan siges meget om jobcentersystemet i Danmark, men langt størstedelen af de politiske diskussioner, der foregår i nyhedsmedierne, handler om ineffektivitet i systemet.
Det er dog milevidt fra den virkelighed, de oplever hos LK Fiber i Haslev, hvor en stor del af medarbejderstaben er ufaglærte, og hvor jobcenteret har spillet en vigtig rolle i rekrutteringen.
På få år er LK Fiber vokset ud af deres domicil på Finlandsgade i Haslev, og derfor har de nu lejet sig ind i nogle markant større lokaler på Islandsgade, hvor der er plads til de mere end 40 fastansatte medarbejdere.
– Da vi startede op i Finlandsgade, snakkede jeg med Dorthe Sander fra jobcenteret og hørte, om hun ikke kunne skaffe nogle medarbejdere. Når man ansætter folk i løntilskud, så deler man risikoen, for man betaler mindre i løn i starten, men man skal stadig lære folk op, og vi har rigtig gode erfaringer med det. Alle dem, vi har ansat igennem jobcenteret, er her endnu med undtagelse af en enkelt. Han er gået på pension, men han kommer faktisk stadig forbi fra tid til anden og siger, at han savner os, griner Lars Bøgelund, der er administrerende direktør i LK Fiber sammen med Kim Dørfler Jahnke.

– Vi lægger jo lidt hånden på kogepladen, men vi får i høj grad noget tilbage. Og vores medarbejdere får også noget ro, for når vi kan se, at det fungerer, så tilbyder vi dem en aftale om fastansættelse efter løntilskudsperioden, så de ikke skal gå og stresse over at få sendt alle deres ansøgninger, tilføjer Kim Dørfler Jahnke.
Struktur i systemet
I korte træk leverer LK Fiber etableringsaftaler til de store udbydere af fibernet, men på det seneste har kundekredsen også udvidet sig til leverandører af fx fjernvarme.
Hvis en privatperson gerne vil have etableret fibernet i deres husstand, tager LK Fiber kontakt til dem, og laver alle de praktiske aftaler, så leverandøren af fibernet ved præcis, hvad kunden ønsker, og hvor kablerne skal trækkes.
– Vi har udviklet vores egen portal, hvor man på et kort og via Street View kan aftale med kunden, hvor boksen skal sidde, og hvad der ellers ligger i jorden. Det hele kan man tegne ind i portalen og sende et link til kunden, som de bare skal godkende, og så sender vi oplysningerne videre til udbyderen, forklarer Lars Bøgelund.

– Det der gør os unikke er vores software, for vi kan lukke mere end 200 aftaler om dagen, uden at det bliver uoverskueligt. Strukturen ligger i systemet, og intet bliver gemt i portalen, så vi overholder også GDPR-lovgivningen, fortætter han.
Godt miljø
En af grundene til, at LK Fiber kan hente en del medarbejdere direkte ind fra jobcenteret, er, at det ikke kræver ret specifikke kompetencer at arbejde i virksomheden.
– Lars plejer at sige, at de helst ikke skal kunne for meget, men de skal være søde og gode til at tale med mennesker, griner Kim Dørfler Jahnke.
Fordi LK Fiber både rekrutterer gennem jobcenteret og blandt unge, der fx holder sabbatår, er medarbejderstaben en broget flok med både mange unge og folk, der har svært ved at finde et nyt job, fordi pensionsalderen nærmer sig, men det giver et rigtig godt arbejdsmiljø.

– Det er en fordel, at de har forståelse for det grundlæggende IT, men vi har taget medarbejdere ind, der har været syersker og haft en skobutik, så det er egentlig vigtigst, at man fungerer godt sammen med kollegaer og kunder, siger Lars Bøgelund og fortsætter:
– Vi har et rigtig godt arbejdsmiljø, og vi har også et ret godt ry. Vores medarbejdere er fastlønnede med en ret fin månedsløn, og det er rigtig vigtigt for os, at medarbejderne har det sjovt på arbejdet. Det kan godt være krævende at tale i telefon i flere timer om dagen, og derfor er det vigtigt med nogle pauser, hvor man lige kan få noget luft eller et spil bordfodbold, siger han.
Et skridt ad gangen
LK Fiber er siden etableringen i 2017 vokset både støt og hurtigt, og sidste år vandt virksomheden Faxe Kommunes virksomhedspris.
Drømmen er dog ikke kun yderligere vækst, for det handler om at have et godt produkt, og de to stiftere vil hellere have et godt produkt og en masse glade kunder, end at vokse til dobbelt størrelse.
LK Group ApS
Etableringsår: 2017
Antal ansatte: 40
Seneste års omsætning: 20 mio.
Og selvom deres portal allerede har imponeret mange af de store spillere på markedet, så er der altid plads til at blive bedre.
– Næste skridt bliver at videreudvikle videodelen i vores app, så vi kan minimere antallet af kørsler ud til kunder. Det er enormt ressourcekrævende, og det er også noget skidt i forhold til den grønne omstilling, så jo mindre vi skal køre ud jo bedre, siger Kim Dørfler Jahnke.