Lettelse: Al tuberkulosen er fundet

Flere end 100 er blevet testet, og nu skulle den være god nok: Der er ikke flere uopdagede tuberkulosetilfælde i Haslev i denne omgang.

En elev på niende årgang på Sofiendalskolen i Haslev blev tilbage i november 2018 diagnosticeret med tuberkulose.

Faktisk viste det sig, at hun havde været syg med den smitsomme lungetuberkulose i relativt lang tid, inden diagnosen blev stillet.

I den tid er flere personer i elevens omgangskreds blevet smittet med tuberkulose, og det krævede en større indsats fra infektionsmedicinsk afdeling på Roskilde Sygehus at få fat i personer, der har været i relativt tæt kontakt med den såkaldte indeks-patient.

– Først indkaldte vi hendes familie og klassekammerater, og så bredte vi opsporingsarbejdet ud, forklarer Lothar Wiese.

Han er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Roskilde Sygehus.

Her har alle de potentielt smittede været forbi for at få taget blodprøve og få røntgenfotograferet lungerne.

– En af udfordringerne er, at vi først med sikkerhed kan diagnosticere lungetuberkulose to-tre måneder efter at du har været udsat for smitte forklarer Lothar Wiese.

– Men vi har ikke fundet nogen nye tilfælde, så vi tør godt konkludere, at der ikke er flere end de kendte godt 20 smittede i Haslev. På samme måde tør vi også godt sige, at smitten er standset; ingen af de smittede har nået at få sygdommen i sådan en grad, at de har kunnet smitte andre, siger Lothar Wiese.

Net-artiklen her er en kraftigt forkortet version af en artikel, der bringes i Dagbladet Ringsted, Dagbladet Køge og Sjællandske Næstved fredag 22. februar.

Du kan købe adgang til at læse hele artiklen – og resten af den digitale udgave af dagens avis – på linket her: www.sn.dk/kobeavis

Det koster 25 kroner for et døgns læse-adgang til alle betalte dele af sn.dk