Debat: Fjernvarme kan blive en dyr fornøjelse

Debat: Fjernvarme kan blive en dyr fornøjelse

Foto: Peter Andersen

Foto: Peter Andersen

Af Peter Langkilde, Brogade 17c, 4600 Køge

I 2008-2009 havde Terslev ved Haslev en gennemsnitlig årlig varmeregning fra det centrale fjernvarmeanlæg på 31.000 kroner. Varmeregningen betød, at beboelserne næsten var usælgelige.

I en reklamekampagne tilbyder Faxe Kommunes hjemmeforsyning i dag en fjernvarmetilslutning til såkaldte boligenheder, i fire kommunale områder til priser, som følger.

25.000 kroner inklusiv investerings- og stikledningsbidrag. Dertil årlige omkostninger på 3500 kroner for at omstille til fjernvarme i boligen, samtidig med at kommunen står for service og reparation.

Desuden kommer et variabelt bidrag på cirka 8100 kroner om året. Udregnet for et 145 kvadratmeter hus med et årsforbrug på 12 megawatttimer. Herudover skal betales flere mindre tillæg.

Ud over nævnte 25.000 kroner i engangsbeløb for tilslutning til fjernvarme skal en husejer med et hus på 145 kvadratmeter således betale minimum 16.850 kroner inklusiv moms om året for sin fjernvarme.

Kampagnetilslutningsprisen på 25.000 gælder kun i en begrænset periode. Herefter bliver tilslutningsprisen forhøjet med 35.000 kroner til hele 60.000 kroner.

Desuden er prisen baseret på en procentvis tilslutningsaftale på hele 75 procent.

Såfremt nævnte 75 procent forventet tilslutning ikke lader sig indfri, må det forventes, at de resterende brugere skal betale kompensation. Et opsigelsesvarsel på 18 måneder vil derfor efterfølgende nok udløse en såkaldt aflukningsregning.

Nævnte årlige 12 megawatttimer svarer til 12.000 kilowatttimer, hvilket må siges at være lavt sat, når det varme vand også indgår.

I disse dage er gasprisen kun cirka 8 procent af hvad den var på sit højeste niveau. Elprisen er tilsvarende på cirka 25 procent.

Panikken omkring kravet til billig solidarisk fjernvarme kan i leveringssikkerhedens lys vise sig at blive en ret så dyr fornøjelse.

Derfor anbefales rådgivning fra en uvildig ekspert på området.