22.990 krydser blev krydstjekket

En stemme hér, to stemmer dér. Fintællingen flyttede ingen lokale mandater, men blev udført nidkært.

Der er kø ind til valgbestyrelsens mødelokale. Medarbejdere fra Faxe og Stevns Kommune venter på at få valgbestyrelsens øjne på de sidste stemmesedler.

Det er stemmesedler, hvor der – måske – kan være tvivl om, hvor krydset er sat.

På én stemmeseddel er der foruden et ganske reglementeret kryds også en streg sådan lidt på tværs længere nede på sedlen.

Andre stemmesedler er udstyret med mere end ét kryds.

Nogle stemmesedler er udsmykket med tegninger og hilsner.

Og så er de ugyldige. For reglerne for gyldige stemmer er ganske simple.

Der må være ét – og kun ét – kryds på en stemmeseddel. Krydset kan være sat enten ud for et liste- eller parti-navn eller ud for en navngiven kandidat.

Man kan også vælge at lade være med at sætte et kryds og dermed stemme blankt.

I alt blev der i Faxe Kommune afgivet 22.990 stemmer ved folketingsvalget i tirsdags.

Af dem var de 22.625 gyldige; 297 var blanke og 68 endte med at blive erklæret ugyldige.

– Ved kommunalvalget gjorde det sig gældende for nogle stemmesedler, hvor det helt tydeligt var meningen at man ville stemme på Liberal Alliances Mikkel Dam, fortæller Lykke Outzen.

Hun er jurist i Faxe Kommune og har en god håndfuld stemmesedler, der lige skal ses efter, inden det bliver afgjort, hvilken bunke, de ryger i.

Tjek igen

Ved de lange borde i hallen ved Nordskovskolen i Haslev er de allersidste bunker med stemmesedler ved at blive talt igennem igen.

Karsten Møller, der til hverdag er bygherrerådgiver i Faxe Kommune, tjekker med sin håndskrevne protokol.

– Yes, der er én mindre end ved første gennemtælling. Det er præcis, som det skal være. Se, det passer med noten, konstaterer han og peger i sin protokol.

I disse minutter er det stemmerne til Kristendemokraterne, der er ved at blive talt igen.

Nyheden om flere hundrede stemmer, der et andet sted i landet er blevet talt som Ø-stemmer i stedet for Æ-stemmer, giver anledning til at tjekke igen, igen.

Klokken 13.29 onsdag 2. november er det afgjort: Alle stemmer er talt op, fintalt og dobbelttjekket og resultatet er tastet ind, så det kan læses af alle på kmdvalg.dk