Unik udsigt til unik historie

Foto: Annemette Ross Jensen

Bronzehjelme, guldarmringe, flinteøkser, hjortetakøkse, spydspidser og ofrede mennesker. Området ved Kong Svends Høj og Værebro Ådal ud til Veksø har været en sand skattekiste af fund for arkæologer og historisk interesserede, og snart får Egedal Kommune et unikt sted for sin unikke fortid.

Ved Kong Svends Høj vil Kulturstyrelsen nemlig opføre et såkaldt panoptikon – et sted hvor man kan se alt. Gennem dertil indrettede »skydeskår« i den åbne halvcirkel, som udgør det nye panoptikon, vil besøgende bogstaveligt talt kunne se i retning af de steder, hvor nogle af områdets unikke fund er gjort og få historien om for eksempel Veksø-hjelmene fra Brøns Mose og flinteøkserne fra Maglehøj ved Smørumovre.

Panoptikonet er en del af det store nationale projekt »Danmarks oldtid i landskabet«, der er finansieret af A.P, Møller Fonden, og Marianne Rasmussen Lindegaard, der er Kulturstyrelsens projektleder på projektet, oplyser, at ideen er at vise, hvor nogle af de ting, der i dag ligger på museum, blev fundet, og hvor begivenheden faktisk skete ude i landskabet. Kulturstyrelsen har udvalgt 100 lokaliteter fordelt over hele Danmark, men det unikke landskab i Værebro Ådal er det eneste, der har fået et panoptikon.

– Vi vil gerne fortælle den samlede historie om Værebro Ådal, og det kan vi gøre ved et samlet sted, hvor man har udsigt, siger projektlederen.

Læs mere i Frederiksborg Amts Avis onsdag den 3. september.