Siden Toftehøjskolen i Ølstykke blev beboet af ukrainske flygtninge har frivillige Egedal-borgere trådt til med hjælp i flere forskellige afskygninger.
Blandt andre har Røde Kors, flygtningenetværket, tøjrummet og “De Venlige Vågere” gjort deres til at få de ukrainske familier til at få sig trygge i lokalområdet.
Nu skal flygtningene dog forlade den nedlagte skole, da grunden er solgt til en privat investor, som skal til at bygge boliger.
Nogle familier er allerede flyttet til andre boliger, mens andre kan se frem til at rykke ind i de tomme og nu tidligere demens-lejligheder på Engbo i Ølstykke og Solkrogen i Stenløse.
Men selvom tiden på Toftehøj-grunden lakker mod enden, så har de hårdt prøvede ukrainere ikke glemt den støtte og hjælp, som Egedal-folket har givet dem.
“Tak for jeres gæstfrihed og hjælpsomhed. Selv i en mørk tid oplever man lys i form af alle de utrolig søde og hjælpsomme mennesker, som vi har mødt her i Egedal, sagde ukrainske Lana, da hun og sine landsmænd for nylig inviterede de frivillige på en takkemiddag, hvor den blandt andet stod på ét minuts stilhed, ukrainske retter, taler og endda stoledans.
I løbet af tiden, hvor de ukrainske flygtninge har boet på skolen, er der skabt gode og varme relationer på kryds og tværs blandt danskere og ukrainere. Nu vil de frivillige bygge videre på sammenholdet og fællesskabet.
“For os frivillige er det vigtigt at understrege, at selv om mange nu bliver mere eller mindre spredt for alle vinde, så vil vi stadig gerne hjælpe med hvad de kan,” siger Pernille Bloch Madsen, der tidligere på måneden tog initiativ til gruppen “De Venlige Vågere”.
På Egedal Rådhus har mødet med de ukrainske flygtninge gjort et stort indtryk på borgmester Vicky Holst Rasmussen (A).
Flytter i bedre boliger
“Det rører mig meget at møde mennesker, som har mistet familiemedlemmer og venner i en helt meningsløs krig. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan tilbyde en gruppe af dem nogle bedre boliger. Engbo og Solkrogen er indrettet som lejligheder i modsætning til Toftehøjskolen, så de får langt bedre boliger end de tidligere har haft,” siger Vicky Holst Rasmussen.
Henriette Thirup-Bielefeldt (A), formand for Social- og arbejdsmarkedsudvalget.
“Jeg er glad for, at vi har fundet trygge rammer hvor de ukrainske flygtninge stadig kan få glæde af deres venskaber og fællesskaber. Og så vil jeg gerne rose alle de frivillige kræfter der har hjulpet til på skolen – både med tøj, legetøj og tryghed,” siger hun.
Egedal Kommune oplyser, at som udgangspunkt placeres børnefamilierne på Engbo, da der er nem adgang til grønne områder, mens de enlige bor på Solkrogen.
Siden Ruslands angreb på Ukraine den 24. februar 2022 har Egedal Kommune taget imod cirka 200 ukrainske flygtninge. En del af dem har fået arbejde og er flyttet i egen bolig. Nogle af dem rejst videre til andre kommuner eller er rejst tilbage til Ukraine.

