Forsvarer: Naiv advokat blev offer for USA-svindel

Det er ikke strafbart, at advokat opførte sig naivt, da han håndterede 156 millioner kroner – mener forsvarer.

En advokat i Stenløse har slet ikke været højre hånd for et bedragerisk amerikansk ægtepar – i virkeligheden var han selv offer for parret.

Sådan lyder det fra advokat Karoly Németh torsdag i Retten i Lyngby. Her forsvarer han kollegaen Ei Heckscher, der er tiltalt for medvirken til bedrageri for cirka 156 millioner kroner.

Ægteparret Marian og John Morgan fra Florida i USA er i hjemlandet dømt for at have lokket et stort antal investorer ud i sumpen.

Og i det danske efterspil hævder Bagmandspolitiet, at advokat Heckscher ved at stille klientkonti til rådighed for investorernes indbetalinger deltog i svindelnummeret.

Kravet er en straf på fem års fængsel, men forsvareren slår igen:

– Det er ikke strafbart, hvis Eli Heckscher har været naiv og dum og har ladet sig lokke af Morgans. Det er ikke kriminelt, siger Karoly Németh.

Han fastslår, at den 68-årige advokat ikke fik noget ud af den påståede kriminalitet.

Salæret for fem års arbejde for ægteparret lød på blot 600.000 kroner. I sig selv viser det beskedne beløb, at advokaten ikke var bevidst om svindel, mener forsvareren.

Desuden er der store huller i bevisførelsen. Domsmandsretten i Lyngby burde have fået forklaringer og dokumenter fra samtlige de 145 investorer, som hoppede med på ægteparret Morgans galej, mener han.

Der er heller ikke bevis for anklageskriftets ord om, at Heckscher skulle have "bestemt" investorerne, som forsvareren betegner som långivere, til at indbetale de mange millioner.

Den danske advokat havde nemlig ingen forudgående kontakt med de velhavende læger og andre, der lod sig friste af Morgans fantastiske projekt, som varslede afkast på 200 – 400 procent i løbet af tre måneder.

– Långiverne vil jeg beskrive som naive, grådige og dumme mennesker, der gik efter en hurtig profit. Skal de overhovedet beskyttes af det danske retssystem, spørger Karoly Németh.

Den tiltalte advokat gjorde ikke noget særligt, da de bekymrede mennesker spurgte til deres penge, som han havde stående.

– Om han har opført sig mere eller mindre hensigtsmæssigt, og om han har drevet en usædvanlig advokatforretning, er ligegyldigt, lyder det fra Karoly Németh – som i vanlig hårdtslående stil i øvrigt betegner en subsidiær tiltale om hæleri med de mange millioner som "juridisk nonsens."

Dommen afsiges 30. april.