Fastelavn på møllen: Her slår man til potte og bider til bolle

Skenkelsø Mølle byder på flere aktiviteter i forbindelse med vinterferie og fastelavn

Børnene kan prøve kræfter med den gamle fastelavnsleg med at bide til bolle i museets gård. Foto: Skenkelsø Mølle

Egedal Arkiver og Museum afholder tirsdag den 14. februar fra klokken 13.00 til 16.00 som vanligt et arrangement på museet for skolebørnene i forbindelse med skolernes vinterferie, og i år falder fastelavn endda i slutningen af ugen.

Skikken med at slå katten af tønde stammer oprindeligt fra de hollandske bønder Christian den 2 inviterede til Amager i 1500-tallet og kendes i dag kun fra Danmark og Skåne.

Museet har i stedet for tøndeslagning fundet en anden meget gammel fastelavnstradition frem til børnene: ’Slå til Potte’ – hvor man skal forsøge at slå en potte itu, der står på jorden – og måske gemmer der sig en overraskelse under potten.

Der vil også være mulighed for selv at lave sin egen fastelavnsmaske på 1. sal. Efter anstrengelserne med fremstilling af masker kan børnene prøve kræfter med den gamle fastelavnsleg med at bide til bolle i museets gård.

Derudover står den på hjemmebagte strutter for gæsterne. Strutter er et korsformet stykke bagværk, der specielt hører til fastelavnstiden. Museets eksperter i historisk mad Hanne og Annemarie har fundet de spændende opskrifter på strutter og vil bage de velsmagende brød. Strutterne bliver serveret i Museets formidlingshytte i Møllehaven.

Arrangementet sker i samarbejde med Ølstykke Historiske Forening og finder sted på Skenkelsø Mølle Museum, Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke. Der er gratis adgang – og arrangementet retter sig mest mod børn i alderen 6 – 10 år med tilhørende forældre og bedsteforældre.

Børnene kan prøve kræfter med den gamle fastelavnsleg med at bide til bolle i museets gård. Foto: Skenkelsø Mølle