
Dagen igennem har debatten raset om VisitDenmarks falske YouTube video med »Karen«, der ledte efter en far til sit barn. Videoen, som VisitDenmark har forsøgt at fjerne fra YouTube, har fået selv Erhvervs- og Økonomiminister Lene Espersen til at udtale sig i skarpe vendinger.
Men idéen med at eftersøge en ukendt far er ikke ny. Gæsterne på Roskilde Festival 2008 spærrede øjnene op, da en Mathias fra Örebro blev efterlyst.
Overalt på festivalpladsen hang plakater, hvor »Camilla« ledte efter Mathias med ordene:
– Hvor er du? Husker du sidste år på Roskilde? Jeg fik aldrig fat i dit efternavn. Dette er din søn. Du kan møde os ved Port 7 på søndag klokken 14.00. Camilla
Plakaten var ikke et reklamestunt, men en kunsthappening og det var kunstneren HuskMitNavn, der stod bag.
– Jeg har også godt lagt mærke til at reklamebureauet Grey sjovt nok har fået samme ide som mig. Jeg har dog ikke set videoen, men udfra beskrivelsen af den, er grundidéen den samme, siger HuskMitNavn til dr.dk.
– Jeg er ikke overrasket over at reklameindustrien låner andres ideer, da dette sker ret ofte. Det er også hændt for mig før. Men jeg ville nok føle mig en lille smule skuffet, hvis jeg var VisitDanmark og havde betalt reklamebureauet en masse penge for en ide, som de troede var original.
Da HuskMitNavn lavede sin happening på Roskilde Festival var mange i tvivl om det var en sand historie
– Jeg fik selv rigtigt mange reaktioner på min Roskilde plakat, da folk ikke kunne finde ud af om den ægte elle ej. Jeg afslørede heller ikke at den var falsk, så der er sikket stadig et par unge svenske gutter, der tror at de måske har en søn i Danmark, siger HuskMitNavn.