VVS’ere og blikkenslagere siger nej til overenskomst

Landets VVS'ere og blikkenslagere er ikke tilfredse med deres kommende overenskomst. De stemte nej.

Hele 96,6 procent af landets VVS'ere og blikkenslagere har stemt nej til den nye treårige overenskomst. De får den dog alligevel, da flertallet af landets privatansatte stemte ja ved urafstemningen af forligsmandens mæglingsskitse.

Nej'et skal ifølge Rørarbejderforbundets forbundsformand, Max Meyer, ses som en "protest mod arbejdsgivernes ultimative krav ved overenskomstforhandlingerne".

– Afstemningsresultatet er et klart signal fra medlemmerne. De vil ikke finde sig i arbejdsgivernes ultimative krav og manglende lyst til at forhandle, siger Max Meyer i en kommentar til afstemningsresultatet.

– Resultatet er derfor også en klar tilkendegivelse af, hvad medlemmerne vil finde sig i, siger han.

Formand for hovedorganisationen LO, Harald Børsting, er ikke forbavset over nej'et fra de to forbund.

– Jeg har hele tiden sagt, at jeg har forståelse for deres nej, for de har ikke fået løst deres problemstillinger i de decentrale forhandlinger, siger Harald Børsting.

Ifølge Blik og Rør betyder den nye overenskomst lønnedgang for lærlinge og svende og en legalisering af social dumping.

Stemmedeltagelsen blandt Blik og Rørs medlemmer på VVS-området lå på 45 procent. Det er en fremgang på 3,8 procent i forhold til afstemningen i 2012.

– Vi er tilfredse. Både med resultatet og fremgangen i andelen af afgivne stemmer. Det viser, at der er sammenhold og opbakning mod arbejdsgivernes angreb på overenskomsten, siger Max Meyer.

Mens VVS-området sagde nej, stemte medlemmerne på skorstensfejerområdet ja. 85,5 procent af landets skorstensfejere valgte at følge anbefalingen om at stemme ja til den nye overenskomst.

– Vi har haft nogle gode og konstruktive forhandlinger med arbejdsgiverne i Skorstensfejerlauget, siger Max Meyer.

– Ud over en sikring af reallønnen har arbejdsgiverne også været klar til at indføre nogle nye ordninger til glæde for medlemmerne. Og det har de kvitteret for med en markant opbakning, siger han.

De nye overenskomster gælder fra den 1. marts i år og frem til den 1. marts 2017.