VK vil lempe reglerne for permanent ophold

Dygtige udlændinge, der gør en indsats for at integrere sig, skal kunne få permanent opholdstilladelse hurtigere end i dag. Det mener V og K.

Udlændinge, der arbejder, lærer hurtigt dansk, sender deres børn i daginstitution og bliver frivillige trænere i den lokale fodboldklub, skal belønnes med en opholdstilladelse meget hurtigere, end det sker i dag. Det mener integrationsordførerne i Venstre og Konservative, som er klar til at fremrykke tidspunktet for at få permanent ophold fra syv til tre år for alle udlændinge, som integrerer sig hurtigt i det danske samfund. Det skriver Politiken.

– Det er et godt borgerligt synspunkt at belønne de mennesker, som gør en god indsats. Så hvis man viser vilje til at integrere sig, så skal man kunne gå efter en hurtigere permanent opholdstilladelse. En form for gulerod, siger integrationsordfører Naser Khader (K) til Politiken.

Sammen med Venstre lægger De Konservative op til at indføre en form for pointsystem efter canadisk forbillede, hvor man får point på forskellige integrationsparametre. Og har man point nok, så kan man indløse en hurtigere livsvarig opholdstilladelse i Danmark.

– Det kunne være i forhold til beskæftigelse, om man har klaret sig uden sociale ydelser, ens danskkundskaber, og om man bruger daginstitutionerne. Men også i forhold til kulturel integration kan man give point, hvis man for eksempel er frivillig træner for byens fodboldhold. Det her handler om at tiltrække udlændinge til Danmark, for vi har brug for dem, der vil, siger Venstres integrationsordfører, Karsten Lauritzen.

Han lægger ikke skjul på, at guleroden skal være betragtelig.

– Vi kommer ikke uden om, at det skal kunne mærkes, hvis man gør en god indsats for at blive medborger, så derfor skal man kunne få permanent ophold på tre, fire eller fem år. Men det må bero på en konkret forhandling med Dansk Folkeparti, siger Karsten Lauritzen til Politiken.