Virksomheder sparer på gratis adresser

Den frie adgang til at få udleveret adresser fra kommunerne har sparet virksomheder og myndigheder for en halv milliard kroner.

Politiet, posten og transportbranchen er blandt dem, der har sparet en halv milliard kroner på, at adgangen til kommunernes adresseregistre er blevet gratis.

Det oplyser Erhvervs- og Selskabsstyrelsen med henvisning til en ny analyse. Før 2002 skulle der penge på bordet, når virksomheder og myndigheder skulle have udleveret adresser til blandt andet borgere og firmaer fra kommunerne.

Vicedirektør i styrelsen, Henning Steensig, siger, at adresser spiller en fundamental rolle i samfundet.

– Vigtige funktioner som 112, ambulancetjenester, politi og beredskab, post og transport og GPS er hver dag afhængige af adresser. Det er helt afgørende for sikkerhed og effektivitet, at de er opdaterede og helt nøjagtige, siger Henning Steensig i en pressemeddelelse.

Analysen viser, at videregivelse af adresser fordeler sig med 70 procent til den private sektor og cirka 20 procent til stat og regioner, mens kommunerne står for de sidste 10 procent.

Adresserne distribueres gennem OIS – Den Offentlige Informationsserver.

Modellen betegnes som enestående i Europa. Før adresserne blev gratis i 2002, skulle køberne af adresser selv forhandle en pris med hver enkelt kommune.