Vi skal blive meget bedre til at dele vejen med hinanden

Cykler og biler

Af transportminister

Benny Engelbrecht (S),

direktør for Rådet

for Sikker Trafik

Mogens Kjærgaard Møller, direktør for Cyklistforbundet Klaus Bondam,

formand for Danmarks

Cykle Union

Henrik Jess Jensen

og direktør for FDM

Thomas Møller Thomsen

Du træder let i pedalerne. Medvinden får det høje korn på marken og solen på himlen til at se endnu mere indbydende ud. Pludselig hører du en bil bag dig. Du trækker ind, så langt du kan på den smalle landevej, så græsset i vejkanten kildrer dig på benene.

I bilen undrer bilisten sig over cyklistens adfærd. Cyklisten er godt nok trukket ind til siden nu, men den slingrer alligevel lidt ud og ind på vejen. Ja, sådan kan bilisten og cyklisten hver for sig lure på hinanden et langt stykke hen ad landevejen – og med sommersæsonen kan der være endnu flere biler og også større grupper af cyklister på vejene, som kan gøre trafikbilledet endnu sværere at læse.

Vi er sikre på, at vi ikke er de eneste, der har oplevet dilemmaet her. Enten på cykel eller i bil. Vi har mange smalle vejstrækninger i Danmark uden en optegnet cykelsti. Det er særligt på de strækninger, vi skal være ekstra opmærksomme på hinanden og den adfærd, vi selv udviser over for den anden part. Et øjebliks uopmærksomhed eller en risikofyldt chance kan betyde uheld eller endnu værre ulykker, som vi alle vil være foruden.

Fælles kampagne

Det er derfor, vi nu går sammen om en fælles kampagne, der skal sikre, at vi bliver endnu bedre til at dele vejen med hinanden. 'Vi deler vejen'-kampagnen er skabt ud fra et norsk forbillede, for vi er ikke det eneste cykelglade land, der oplever, at det kan være svært, når cyklister og bilister møder hinanden i trafikken. Kampagnen bliver lanceret på udvalgte strækninger i Sønderjylland og på Sjælland. Her vil cyklister og bilister fremover møde nogle nye skilte i vejkanten i trafikkens foretrukne røde, gule og grønne farver, der på bedste vis illustrerer, at vi skal huske at holde afstand.

Det med afstanden, det gælder for os begge. Det gælder for cyklisten, at man skal trække ind til siden, og at man heller ikke skal køre to og to ved siden af hinanden, når der kommer en bil. Tilsvarende gælder det for bilisten, at man sætter farten ned og trækker så langt ud mod venstre side af kørebanen som muligt, så der fortsat er god afstand mellem bil og cykel, når de passerer hinanden.

Vi håber, at de nye skilte i tide vil minde cyklister og bilister om det fælles ansvar, de har over for hinanden i trafikken – for der er ingen tvivl om, at vi kan blive endnu bedre til at holde afstand, til at vise hensyn og til at give hinanden plads på vejene.