– Vi er stolte af at være skæve

Fritid: Lørdag eftermiddag holdt Greve Håndbold sit første stævne i lykkeligaen. Det var noget, som spillerne havde set frem til længe.

- Vi er stolte af at være skæve

Greve: 'Velkommen til vores stævne.'

Med et stort smil tager et par Greve-spillere imod gæsterne i idrætscentret lørdag eftermiddag. Det er første gang, de afholder stævne på hjemmebane, og nogle af spillerne har ikke sovet af spænding i løbet af ugen. Endelig er det blevet lørdag, og det er tid til at vise forældre, andre spillere og venner, at det her er specielt.

I maj 2022 fik Greve Håndbolds formand, Ronni Mark Nielsen, idéen til, at klubben også skulle have et lykkeligahold. Det er for spillere med udviklingshandicaps og vokser frem i hele landet. Efter lidt tid meldte fire trænere sig, og i dag er der 13 spillere i alderen otte til 20 år på holdet.

– Håndbold er for alle, og vores lykkeligahold er en integreret del af klubben. Vi er stolte over, at vi har et lykkeligahold. Der er ingen kasser, man skal passe ind i her. Det passer godt med vores filosofi om at samle på oplevelser, siger Ronni Mark Nielsen, der fortæller, at medlemstallet tre år i træk er steget med 20 procent.

I starten gik det lidt trægt med at finde sponsorer, men efter at klubben lagde et opslag op på Linkedin, hvor de skrev, at de manglede sponsorer, kom der en del henvendelser – også fra lokale sponsorer. Til stævnet lørdag har spillerne selv været rundt i det lokale center og spørge, om butikkerne ville donere nogle gaver, som nu står oppe på bordet i hallen som en del af et lotteri. Bilka har også doneret flere kager, som bliver solgt til spillere og forældre.

Sponsorer, forældre, lærere og klubberne bakker meget op om lykkeligaen. Til stævnet lørdag blev spillerne mødt af en æresport og store klapsalver, da de løb ind på banen. Foto: Janus Spøhr

Godt fællesskab

Da spillerne løber ud for at varme op, lyder der klapsalver fra lægterne, mens Ishøjs hold finder en tromme frem, der giver en god stemning. Der er hold fra Ishøj, Frederiksberg, Amager og selvfølgelig Greve med til stævnet. Næstved skulle egentlig også have været med, men de har måttet melde afbud, og derfor er der lavet et mikshold med spillere fra forskellige klubber.

Det viser lidt om det, som lykkeligaen er, mener Betina Askler. Hun er en af Greves lykkeligatrænere og forklarer, at spillerne lærer hinanden at kende på kryds og tværs.

– Normalt tilpasser man sig rammerne i en sportsgren og i en klub. Her er det omvendt, for rammerne tilpasser sig spillerne. Der er ingen krav, alle kan være med, siger hun og forklarer, at der er plads til flere spillere – især mindre børn og piger.

Da spillerne gør sig klar til kamp, er der for eksempel en spiller i rullestol. På Greves bænk plejer en genert pige at sidde uden at ville på banen, men i dag skal hun også spille for første gang. I den første kamp taber en spiller bolden, og så samler en modstander den op og giver til modstanderen. Der er ikke så meget fokus på, hvem der vinder. I lykkeligaen handler det mest af alt om have det sjovt sammen, og det har de, fortæller Betina Askler.

– Vi er stolte over at være skæve, siger hun, der bliver spurgt, hvorfor hun selv meldte sig som træner.

– Fordi man får meget mere lykke, end man bruger energi på at give.

Greves lykkeligahold startede op for under et år siden og har allerede 13 spillere, der havde glæder sig til lørdagens stævne. Foto: Janus Spøhr

Mere mod

Klubben var i starten rundt i klubber og sfo'er for at arrangere prøvetræninger, og der blev også lagt opslag på dens Facebook-profil for at gøre opmærksom på, at lykkeligaholdet var startet op.

Albert er en af de spillere, som er med til stævnet, og han har været med siden starten.

– Det er fedt at spille lykkeliga, og jeg har fået flere venner af at spille. Min mor fortalte om det, og jeg er glad for fællesskabet. Det er ligesom det, de har i Brøndby, siger den håndboldglade dreng, som mandag eftermiddag i sidste uge tog imod herrelandsholdet, da det blev hyldet for sit VM-guld på rådhuspladsen i København.

Greve Håndbold har søgt en DGI-pulje om penge til en bustur til Herning den 10. juni, hvor der er stort lykkeligastævne. Pengene har de fået, og det understreger, hvor stor opbakningen til holdene er. Lørdag eftermiddag er flere lærere fra Bugtskolen mødt op for at følge deres elever. Også forældrene til spillerne får stor ros af Greve Håndbolds formand og trænere.

– De bakker enormt meget op, siger Betina Askler, der fortæller, at forældre og spillere også har været ude at bowle sammen.

Erfaringerne med at være en del af holdet bruger spillerne også udenfor banen. For eksempel turde en dreng at stille sig op i klassen og tale foran den for første gang.

– Det her er så meget mere end håndbold, siger Ronni Mark Nielsen med et smil.

Albert er en af spillerne på Greves lykkeligahold, og han har fået meget ud af at være med. Foto: Janus Spøhr