Vesten lader ikke Afghanistan i stikken

Trods bin Ladens død har Vesten ikke tænkt sig at overlade Afghanistan til sig selv, fastslår britisk general.

Den hærgeneral, der står i spidsen for de britiske styrker i Afghanistan, lover, at Vesten ikke vil lade den krigshærgede nation i stikken efter overdragelsen af sikkerhedsopgaver til de afghanske styrker i 2014.

General James Bucknall, som også er næstkommanderende for Den Internationale Sikkerhedsstyrke i Afghanistan (ISAF), siger til den britiske avis The Guardian, at skæringsdatoen december 2014 "ikke er en slutdato, men et vejmærke".

– Denne langsigtede forpligtelse er aldeles afgørende for vor fremskridt på kort sigt, siger han.

Drabet 1. maj på lederen af terrornetværket al-Qaeda, Osama bin Laden, har sat spørgsmålstegn ved Vestens fremtidige militære rolle i Afghanistan og dens forpligtelse til at yde midler og eksperthjælp til genopbygningen af det fattige land.

Bucknall står fast på, at en langsigtet forpligtelse er den eneste troværdige model, hvis Afghanistans fundamentalistiske Taliban-bevægelse skal besejres.

– Indtil vi har gjort det klart, at det internationale samfund ikke har til hensigt at lade Afghanistan i stikken på den korte bane, vil oprørerne tro, at de blot skal vente til vor militære felttog er overstået, siger den britiske general.