
FAKTA: Sådan foregår Folketingets åbning
Ifølge Grundloven skal Folketinget hvert år åbnes den første tirsdag i oktober.
Det markerer begyndelsen på et nyt folketingsår.
Klima, sundhed og tilbagetrækning ventes at blive omdrejningspunkter i statsminister Mette Frederiksen (S) første åbningstale. Ved valget 5. juni kom rød blok til magten.
Sådan foregår åbningen af Folketinget:
* Åbningen begynder med en gudstjeneste klokken 10 for medlemmerne af Folketinget.
* I år er der for anden gang også en ikkereligiøs markering af åbningen. Den er arrangeret af Humanistisk Samfund og ventes at blive besøgt af folketingsmedlemmer fra Enhedslisten, Alternativet og SF.
* Statsministeren holder derefter klokken 12 sin åbningstale for Folketinget og medlemmerne af kongehuset.
* Inden da er der valgt en formand og fire næstformænd af Folketinget. De udgør tilsammen Folketingets ledelse, Præsidiet. Præsidiemedlemmerne udpeges af de fire største folketingsgrupper, der ikke har besat formandsposten. Henrik Dam Kristensen (S) er Folketingets formand.
* Åbningstalen tager nogle gange udgangspunkt i det lovkatalog, som regeringen også lægger frem på åbningsdagen.
* Lovkataloget fortæller, hvilke love regeringen agter at fremsætte i det kommende folketingsår.
* Repræsentanter for kongehuset har overværet Folketingets åbning hvert år siden 1966. Dronning Margrethe deltog første gang i Folketingets åbning i 1958, da hun var blevet myndig. Kronprins Frederik og prins Joachim har begge deltaget, siden de fyldte 18 år.
* Åbningstalen bliver ikke debatteret på åbningsdagen. Den er til debat om torsdagen i åbningsugen. Dette er en af årets store debatter. Folketingsmedlemmerne tager en lang diskussion om aktuelle politiske sager og får markeret deres mærkesager.
Kilde: Ritzau og Folketingets hjemmeside.
I valgkampen var der kold luft mellem daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Nye Borgerlige.
Men efter at statsminister Mette Frederiksen (S) har overtaget regeringsmagten, er formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, blevet mere positiv og ser lysere på muligheden for at samarbejde med de andre partier på Christiansborg.
– Allerede dagen efter valget var Mette Frederiksen (S) ude at række hånden ud mod os og sige, at hun ville samarbejde med alle partier, og jeg har undervejs haft gode drøftelser både med Mette og de øvrige ministre, siger Pernille Vermund forud for statsministerens åbningstale, som markerer Folketingets åbning.
– Vi kan jo ikke blive enige på den økonomiske politik, det er vist ikke nogen hemmelighed. Men hvis hun vil sætte sig i spidsen for et nyt asylsystem, jamen så kommer vi til at holde hende op på det, siger hun.
– Hvis hun vil gøre noget ved den bandekriminalitet og de knivstikkerier og den vanvidskørsel, vi ser i øjeblikket, jamen så er vi også med hende der.
Også andre partier har rakt hånden ud til Pernille Vermunds parti.
Venstres nye formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde i sin tale på Venstres ekstraordinære landsmøde 21. september, at han ville invitere alle partiledere i blå blok – også Pernille Vermund – på kaffe for at drøfte det fremtidige samarbejde.
Det er selv om, at der under valgkampen ikke var lagt op til meget samarbejde mellem Venstre og Nye Borgerlige. Lars Løkke Rasmussen afskrev Nye Borgerlige som støtteparti, og Pernille Vermund afskrev Løkke som statsministerkandidat.
Nye Borgerlige blev for første gang valgt til Folketinget ved valget 5. juni, og det er dermed også første gang, at partiet er med til at markere Folketingets åbning.
– Nu får vi jo muligheden for at komme herind og bide politikerne lidt i haserne. Stille dem til ansvar for alle de løfter de kommer med både i valgkampen og undervejs, men som de jo har lidt svært ved at levere på, særligt når det handler om udlændingepolitik, siger Pernille Vermund.