Ventetid er indlagt i køreplanen

Med den nye køreplan for S-toget er der indlagt lidt ekstra tid mellem Allerød og Hillerød. Toget holder ofte og venter på, at et andet tog kører ud

Foto: Mette Dolmer Thygesen

En af Hillerød Postens læsere er træt af at sidde i et S-tog uden for Hillerød Station og vente på, det kan køre ind til perronen. Han har derfor sendt følgende spørgsmål til avisen:

"Jeg ville høre, om ikke I kunne undersøge hos DSB, hvorfor i alverden vi hver eneste dag skal holde i flere minutter uden for stationen ved ankomst til Hillerød for at afvente udgående tog.

Jeg har kørt med S-tog i over 20 år, og denne fuldstændige vanvittige adfærd er startet ved årsskiftet. Hændelsen giver stor usikkerhed og stress for de mange, der skal nå diverse busafgange, der som altid ligger med sammenfald af S-togets ankomst.

Det må dog være muligt at koordinere togplanerne, så S-toget kan køre direkte ind. Der er ingen mening i, at togføreren kører hurtigt til Hillerød for så at holde stille."

Men der er intet usædvanligt i, at toget holder stille, forklarer Claus B. Christensen, sektionschef for BaneDanmark Trafikstyring.

"Der er ti minutters drift på linie E, og togene kører skiftevis fra spor 1 og 3. Der er tre minutters forskel på, hvornår togene ankommer og afgår, og da togene skal krydse hinanden på sporene, skal ankomsttoget vente på, at afgangstoget kører fra perronen," forklarer han.

Togene kører altså på tværs ind og ud af stationen. Men køreplanens ankomsttid er afstemt efter det:

"Køreplanen sikrer, at toget ankommer rettidigt til Hillerød. Der er indlagt ekstra køretid fra Allerød til Hillerød, så der er god tid, når toget kører langsomt og holder udenfor. Så overholder det stadig køreplan. 95 procent af togene ankommer rettidigt, også selvom de kører langsomt," siger han.

Men er det ikke muligt at lave en køreplan, hvor folk ikke skal holde og vente i toget?

"Når man laver en køreplan, så skal man koordinere nettet på hele s-banen. Det er et stort puslespil med Farum, Køge, Frederikssund og så videre. Så har man med den nye køreplan valgt at lægge ekstra køretider ind forskellige steder – et af dem er i Hillerød – for at levere et mere rettidigt produkt."

Men så tager det også længere tid at komme til og fra Hillerød?

"Kun noget der ligner 30 sekunder."

Men det er da frustrerende for passagerne…

"Ja, det kan jeg godt se, men de har et tidspunkt, hvor de ved, at togene ankommer til Hillerød, og de kan regne med, at tiderne holder. Hvis vi strammede køreplanen rigtig hårdt op, så ville de misse forbindelsestog eller – busser."