Venstre i Jægerspris fylder 100 år

Foreningen udgiver jubilæumsavis med anekdoter fra 100 års lokalpolitisk arbejde, når Venstre i Jægerspris kan fejre 100-års jubilæum den 9. december

Foto: Karsten Kjærgaard

JUBILÆUM Venstre i Jægerspris kan den 9. december fejre en historisk milepæl. Foreningen fylder 100 år, og det skal fejres. Derfor har Venstre lavet en jubilæumsavis, hvor de gamle protokoller og avisartikler er blevet gennemtrawlet i jagt på sjove anekdoter og pudsige detaljer. I avisen kan man blandt andet læse Venstres regnskab fra 50-års jubilæumsfesten, der kostede foreningen den fyrstelige sum 633 kroner og 55 øre.

Man kan også se den originale indbydelse til Venstres stiftende generalforsamling på Jægerspris Hotel den 9. december 1906 eller se, hvad det kostede at køre en lokalpolitisk forening i 1918. Dette år havde Venstre et overskud på 13 kroner og 80 øre efter at have indkrævet 25 kroner og 25 øre i medlemsgebyr og været så sparsommelige kun at bruge 11 kroner 45 øre. Indtægterne var dog for små, for næste år udgjorde kontingentindtægterne 48 kroner og 60 øre.

Desuden indeholder avisen artikler og læserbreve fra den lokale debat op gennem århundredet, der i sig selv er ret underholdende. Én artikel omhandler et spidsfindigt spørgsmål, en borger stillede ved et spørgemøde på Jægerspris Slotskro i 1971. Borgeren krævede en forklaring på, hvorfor Jægerspris" byvåben efter hans mening lignede "tre kommunale fladlus". Venstremedlemmet Svend Mortensen måtte være borgeren svar skyldig, da han med egne ord "aldrig havde set en fladlus", og derfor ikke mente at kunne udtale sig med den nødvendige ekspertviden.

Også mere nutidigt stof har fundet vej til avisen, der bringer artikler om havvindmøllerne ved Kyndby Huse, en sag, der stadig kører for fuldt tryk.

Og Jens Ross Andersens opfindsomme "gidseltagning" af Lars Løkkes valgplakater i kampen for en bedre fjordforbindelse. Det er bestemt underholdende læsning, og vil utvivlsomt vække gode minder hos de indbyggere i Jægerspris, der har fulgt godt med i lokalpolitikken i årenes løb.

Jubilæet fejrer Venstre ved en reception i Rejsestalden den 9. december klokken 13.00. Der er åbent for både medlemmer og andre, der har lyst til at fejre den store mærkedag.