Vandgymnastik tre gange ugen holder Valdemar aktiv

Lars Peter Valdemar Jensen, står der på døren i Sandmarksbo. Til daglig hedder han bare Valdemar, og tirsdag den 2. marts fylder han 90 år.

- Jeg går da stadig til bankospil to gange om ugen. Det er både Glade Toners og Støtteforeningen til Kræftens Bekæmpelse. Det har jeg gjort i mere end 25 år. Jeg kan godt lige det sociale samvær med andre mennesker, siger Valdemar Jensen.
– Jeg går da stadig til bankospil to gange om ugen. Det er både Glade Toners og Støtteforeningen til Kræftens Bekæmpelse. Det har jeg gjort i mere end 25 år. Jeg kan godt lige det sociale samvær med andre mennesker, siger Valdemar Jensen.

Valdemar Jensen er kendt af mange, i de senere år måske især i Køge Svømmeland, hvor han mandag, onsdag og fredag troligt står foran døren, når svømmehallen åbner kl. 06.30.

– Tidligere var det kl. 6 om morgenen, men nu er det jo nærmest op ad formiddagen, og det er jeg ked af, siger Valdemar Jensen.

For 28 år – i en alder af 62 år – siden stoppede han efter 33 år som ostemand. Gigten var begyndt at plage ham.

– Gigten plagede mig så meget, at jeg måtte sige stop. Jeg kunne ikke mere. Men så var der en god ven, der sagde, at jeg skulle tage ud og svømme i Herfølge Svømmehal. Det gjorde jeg så, og efter et år var gigten væk. Men jeg ved også, at den kommer tilbage, hvis ikke jeg svømmer.

– Sådan en gang vandgymnastik er rigtig godt. Vi er 50 på holdet, og vi har et godt forhold til hinanden. Der er én fra Solrød, der er fyldt 90 år og så mig – og vi er alderspræsidenter.

Valdemar Jensen er født i Gørslev. Faderen var forpagter på en af landbrugsejendommene under Gissegård. Men krisen i 1930erne og den efterfølgende krig gjorde, at familien måtte forlade gården.

Moderen havde et brødudsalg i Gørslev, og Valdemar gik i skole i Gørslev, tre kilometer fra hjemmet.

– Den gang gik vi jo kun i skole hver anden dag, så det måtte jeg klare mig med. Og jeg fik aldrig lært andet, end det, jeg kunne lære mig selv, siger Valdemar Jensen.

– Så jeg har kun gået syv år i skole og så taget lidt aftenskoleundervisning hist og her.

– Men jeg har da været sagfører, griner Valdemar Jensen. I en periode var han arbejdsdreng på Gissegård Savværk. Han startede på savværket som 15-årig og var der i fem år.

Hjemme hos familien i Gørslev kom en ostehandler – en tidligere købmand. Han gad ikke ikke mere og spurgte Valdemar Jensen om han ikke ville overtage forretningen.

– Jeg havde ikke noget arbejde på det tidspunkt, så jeg slog til, og med to kautionister i ryggen lånte jeg 5.000 kroner i Køge Bank for at komme i gang.

– Jeg skulle ud på turen hver dag og jeg har ikke haft en sygedag i de 33 år. Og jeg skulle på Torvet onsdag og lørdag – det var dengang der var tre ostemænd på Køge Torv, siger Valdemar Jensen.

– Det var faktisk sjovt, for kunderne havde ofte svært ved at kende forskel på Oste-Bjørn og mig, og det morede vi os over. Vi havde det godt, og vi skulle altid have en kop kaffe og en kylling.

– Jeg snakker jo glad og gerne med alle mennesker, og derfor har jeg det også godt med mange mennesker, siger Valdemar Jensen.

– Jeg har altid handler. Jeg har godt kunnet lide det, og jeg har da også haft held med det.

Gennem 24 år har han været næstformand i Gamle Toner Herfølge, som nu hedder Glade Toner. Han giver gerne en hånd med, også i dag. Både i forbindelse med foreningens bankospil og med Ældredansen, som han selv var med til at starte.

Valdemar Jensen kan godt lide at rejse, og har gjort det meget – gerne 3-4 gange om året.

– Jeg har rejst i mange år, og det startede egentlig med, at vi snuppede en afbudsrejse billigst hos Spies. Så jeg har været både på Tenerife, Maidera og 24 gange på Grand Canaria.

– Og kan jeg ikke finde på andet, så kommer den tykke bog med Soduko-opgaver frem. Man skal jo sørge for at få lidt til både hovedet og benene, siger Valdemar Jensen.

Lidt til benene får han faktisk hver dag. Ofte kommer han forbi redaktionen – for det meste med noget fra Glade Toner. Men hver dag optræder han som tjener. Det er i den lille restauration på Sandmarksbo, hvor han dagligt serverer for 10-12 beboere, som er gangbesværede.

– Jeg går da stadig til bankospil to gange om ugen. Det er både Glade Toners og Støtteforeningen til Kræftens Bekæmpelse. Det har jeg gjort i mere end 25 år. Jeg kan godt lige det sociale samvær med andre mennesker, siger Valdemar Jensen.

Han fejrer den runde dag med Åbent Hus på Sandmarksbo den 2. marts 14-16.

– Jeg inviterer specielt Dorthe Borup fra Kram. En sød pige som ofte kommer og giver lagkage og kaffe på Sandmarksbo – fordi hun mener vi har fortjent det.

– Det eneste jeg ønsker mig af hende er en lagkage, og så må vi jo se om hun kommer, siger Valdemar Jensen.

Han glæder sig også til at fejre dagen med sine tre børn, seks børnebørn og 10 oldebørn.

-ae