V-ordfører: Prisen på medicin må ikke være afgørende

Venstre-ordfører mener ikke, at økonomi skal stå i vejen for, at cystisk fibrose-patienter får ny medicin.

Danskere med den sjældne sygdom cystisk fibrose har fået nyt håb om et bedre liv med lægemidlet Orkambi, der kan gøre deres skrøbelige lungefunktion stærkere og nedsætte risikoen for akut forværring af sygdommen.

Til gengæld kan Orkambi give øget hovedpine i regionerne, der samlet set risikerer at ende med en ekstraregning på en lille halv milliard kroner, fordi behandlingen af en enkelt patient løber op i to millioner kroner.

Regionerne har nemlig ikke mulighed for at prioritere dyr medicin fra, og det har regeringspartiet Venstre ikke tænkt sig at lave om på.

– I udgangspunktet er det ikke prisen på medicin, der skal være afgørende for, om en patient får en given behandling eller ej.

– Hvis man er syg, og der er godkendt og tilgængelig medicin, er det en lægefaglig vurdering at ordinere den.

– Hvis lægen vurderer, at behandlingen er den rigtige for en patient, så skal vedkommende have tilbuddet, siger sundhedsordfører Jane Heitmann.

Hun erkender, at ny medicin er med til at lægge pres på regionernes økonomi, men erklærer sig på regeringens vegne parat til at medvirke til at løse problemet.

– Vi skal snart i gang med forhandlinger om regionernes økonomi, og da vil de stigende medicinudgifter naturligvis være et af flere emner, vi skal diskutere i den forbindelse.

Orkambi skal først godkendes af Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin.

Rådet består af en række læger og fagpersoner, der skal vurdere medicinen uden at skele til, hvad prisen på en behandling bliver.

En eventuel godkendelse forventes ifølge Information at kunne træde i kraft om et halvt år.