V og DF: Hvorfor forhandler S og SF ikke?

Venstre og Dansk Folkeparti er dybt forundret over S-SF's udmelding om at bøje sig for efterlønsforringelser.

Socialdemokraterne og SF er hykleriske – og utroværdige – når de efter et kommende valg ifølge Ritzaus oplysninger vil bøje sig for et flertal på spørgsmålet om en forringelse af efterlønsordningen og gå efter at forhandle en efterlønsreform hjem.

Det siger Venstre og Dansk Folkeparti.

– Det eneste, hun (Helle Thorning, red.) ønsker, er at sætte sig på bagsædet af en ministerbil. Hun vil være statsminister, og så er hun ligeglad med, hvilken politik hun skal bøje sig for, siger Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, der undrer sig over, at S og SF ikke forhandler.

Også finansministeren er forundret over meldingen fra de to oppositionspartier.

– De må selv afgøre, om det er en fair måde over for vælgerne at agere på. Men hvorfor er de så ikke med til forhandlingerne, hvis de vil leve med det. Hvorfor sætter de sig ikke ned og forhandler?, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han mener, at meldingen gør Socialdemokraterne utroværdige.

– Det viser meget godt den måde, som Socialdemokraterne griber det an på. Når de siger det her, tror jeg også, at de kan finde på at lave ændringer i boligskatten.

– De var blodige modstandere at lave ændringer i efterlønnen, men så siger de alligevel, at de efterfølgende er klar til at skære i den. Det er hyklerisk.

Med den seneste melding bøjer S og SF af fra den meget kontante afvisning af at pille ved efterlønnen og vil ikke gøre det til et kabinetsspørgsmål.

Og hvis scenariet om efterlønnen bliver virkelighed, kan en Thorning-ledet regering blive tvunget til at acceptere som minimum dele af det efterlønsforlig, der formentlig foreligger inden for få dage.

Alternativt kan Socialdemokraterne og SF sætte sig for bordenden og forhandle om en efterlønsreform.

Trods den nye udmelding vil partiet fortsat gøre valget til et efterlønsvalg. Vurderingen i den røde lejr er, at vælgerne vil belønne de partier, som ikke vil røre efterlønnen.