V: Løntryk står for regeringens regning

Hvis regeringen mener, at lønpres er resultatet af reformer, er det dens egen sag, lyder det fra Venstre.

Venstre ønsker ikke at presse danskernes lønninger ned.

Det fastslår partiets politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, efter at den radikale arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq har erkendt, at lavere løn er en konsekvens af de reformer, som regeringen planlægger for at øge arbejdsudbuddet.

Reformerne skal nemlig øge danskernes tilskyndelse til at arbejde, og det betyder ifølge flere økonomer, at lønnen kommer under pres.

Men det er ikke været Venstres formål med reformer, siger Ellen Trane Nørby.

– Vores fokus er, at der bliver skabt arbejdspladser i Danmark, og at vi får flere danskere ind på arbejdsmarkedet, samtidig med at vi sikrer et større arbejdsudbud, siger Ellen Trane Nørby.

– Om få år kommer vi til at mangle arbejdskraft, og det ser vi allerede i nogle brancher. Hvis regeringen har et ønske om at lave løntrykkeri i Danmark, er det en dagsorden, de må køre, tilføjer hun.

Spørgsmål: Så du mener ikke, at der er en logisk sammenhæng mellem, at når man øger arbejdsudbuddet, så bliver lønnen presset ned?

– Der sker rigtig mange ting. Det, der er væsentligt for os, er at øge arbejdsudbuddet, fordi vi kommer til at mangle arbejdskraft, siger Ellen Trane Nørby.

Omvendt erkender den radikale arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq over for Jyllands-Posten, at det øgede arbejdsudbud vil medføre lavere lønstigninger.

– Det er nødvendigt. For min skyld kan vi godt bevilge gode lønstigninger til danske lønmodtagere, men fordi vi er udfordret af, at Tyskland holder lønningerne stramt, bliver vi også nødt til at følge lønudviklingen i Tyskland, siger Nadeem Farooq til Jyllands-Posten.

Socialdemokraterne afviser, at målet med regeringens reformer skulle være at presse lønnen ned.