USA vil lægge straftold på kinesiske varer

Repræsentanternes Hus har godkendt en lov om amerikansk straftold på kinesiske varer, der favoriseres af lav yuankurs.

Et overvældende flertal i Repræsentanternes Hus har stemt for at straffe Kina for landets kunstigt valutakurs, der ifølge amerikanske politikere gør kinesiske eksportsvarer særligt attraktive.

Med 348 stemmer for og 79 imod blev lovgivningen blåstemplet af repræsentanterne. Det kan komme til at betyde, at USA kan lægge straftold på kinesiske varer for at opveje den kunstigt lave kurs på yuan.

– Vi gør dette, fordi der kunne skabes en million amerikanske job, hvis den kinesiske regering fjernede sin hånd fra vægten (ikke pressede kursen ned, red.) siger den demokratiske leder Nancy Pelosi.

Det amerikanske Senat vil se på lovgivningen efter midtvejsvalget i november og USA's præsident, Barack Obama, har endnu ikke givet udtryk for sin mening om straftold mod Kina.

Kina siger, at hvis USA lægger straftold på kinesiske varer, så vil det stride mod Verdenshandelsorganisation WTO's regler.

– Vi forstår, at det amerikansk-kinesiske forhold er vigtigt på alle måder – kulturelt, politisk, diplomatisk, økonomisk og kommercielt – men vi er nødt til at få dem til at følge reglerne, siger Pelosi.

Obama kommenterede ved et vælgermøde den lave yuankurs få timer før afstemningen i Repræsentanternes Hus.

– Folk mener generelt, at de styrer deres valuta på en måde, som gør vores varer dyrere at sælge og deres varer billigere at sælge her, siger han.

Straftolden på kinesiske varer er et politisk emne i midtvejsvalget. Derfor har loven en større symbolsk betydning end reel chance for at blive til politisk virkelighed.