Unges drikkevaner fører til uønsket sex

Danske unge har europarekord i at drikke sig fulde, og deres alkoholforbrug fører til slagsmål og uønsket sex. Dagen derpå er de kede af det.

ARKIVFOTO. Danske unge har europarekord i at drikke sig fulde, og deres alkoholforbrug fører til slagsmål og uønsket sex. Dagen derpå er de kede af det.
   (Foto: Michael Bothager/Scanpix 2009)
ARKIVFOTO. Danske unge har europarekord i at drikke sig fulde, og deres alkoholforbrug fører til slagsmål og uønsket sex. Dagen derpå er de kede af det. (Foto: Michael Bothager/Scanpix 2009)

16 procent af unge kvinder mellem 16 og 20 år og ni procent af unge mænd har haft uønsket sex, fordi de har drukket alkohol. Næsten en femtedel af drengene i samme aldersgruppe har prøvet at være i slagsmål, fordi de har drukket alkohol, og lidt under halvdelen af pigerne har haft problemer med deres venner på grund af alkohol.

Tallene kommer fra Sundhedsstyrelsen, der i uge 40 sætter fokus på unges drikkevaner under mottoet "Stop før fem". Kampagnen skal gøre de unge opmærksomme på, at det er en god idé at drikke så lidt som muligt og at stoppe før fem genstande ved en enkelt lejlighed.

– Mange unge forbinder alkohol med fest og gang i den. Med kampagnen vil vi tage fat på, at det sjove kan få en brat ende. Druk har ofte negative følger, ikke bare for kroppen, men også for de unges sociale liv, siger Else Smith, chef for Center for Forebyggelse i Sundhedsstyrelsen.

Årets uge 40-kampagne har Facebook-universet som et bærende element, og også mobiltelefonen inddrages aktivt. For eksempel vil de unge kunne downloade programmer til deres mobiltelefon, blandt andet ét der kan vise, hvor vennerne er henne.