Unge politikere varmede op på Skovvangskolen

Som optakt til det landsdækkende skolevalg torsdag mødtes unge fra seks partiers ungdomsafdelinger til debatmøde på Skovvangskolen tirsdag

Foto: Steen Tue Bjerborg

Der blev debatteret på livet løs, og spørgsmålene og svarene var mange, også fra eleverne, da seks unge politikere i en paneldebat på Skovvangskolen i Allerød tirsdag varmede op til skolevalget torsdag. Et valg, der for første gang nogensinde blev afviklet rundt på en række af landets danske folkeskoler med Folketinget som direkte medspiller.

"Det her var helt klart et af de bedste debatmøder, vi har haft. Også fordi eleverne her på skolen var så interesserede og havde så mange gode spørgsmål og input," siger Kristian Hegaard fra de Radikale, der var en af de seks paneldeltagere.

I paneldebatten blev en række af de i alt 25 emner, som eleverne på skolerne selv på forhånd havde bestemt skulle være med i valget, drøftet heftigt, åbent og bredt.

Først blandt panelets deltagere og efterfølgende med en række spørgsmål fra udskolingseleverne, både under selve debatten og bagefter, da en del elever valgte at blive for at tale med panelets deltagere.

"Jeg interesserer mig meget for samfundsfag og vil gerne lave noget med samfundsøkonomi. Derfor følger jeg også meget med i politiske debatter og diskussioner i f.eks. Debatten og Deadline på DR2. Men det her var langt mere interessant og forståeligt, fordi det var nogle emner, som interesserer os unge, og som vi bedre kan forholde os til," siger Mads Færgemann fra 9.b

Mads Færgemann blev ikke bare klogere på de politiske emner til valget, han blev også klogere på sine egne holdninger og politiske standpunkter.

"Faktisk vidste jeg ikke helt, hvad jeg mente om flere af emnerne, inden jeg kom her. Og jeg vidste ikke engang, hvad jeg ville stemme. Men da jeg hørte debatten og deltagenes synspunkter, besluttede jeg mig," siger Mads Færgemann, der ikke bare nøjedes med det.

Han besluttede sig nemlig også for at melde sig ind i Socialdemokratisk Ungdom, som der var mulighed for på stedet, da flere af panelets deltagere havde taget indmeldingsblanketter med.

Og det var Caroline Holdflod fra Socialdemokratisk Ungdom selvfølgelig glad for.

"Det er da fantastisk at få nye medlemmer, især når vi er en så ny lokalafdeling her i Allerød og Rudersdal. Og faktisk har vi fået fem nye indmeldinger i forbindelse med min deltagelse i de her paneldebatter, så nu er vi 21 i alt," smiler den unge lokalpolitiske repræsentant, der i det hele taget har været så begejstret for elevernes engagement ved skolevalget, at hun mener, at det beviser, at man godt kunne sætte valgalderen til det rigtige valg ned.

"Eleverne har jo bevidst, at de allerede er meget demokratisk bevidste allerede, og så er de mere åbne og ikke så fastlåste i deres holdninger endnu, hvilket også har været en god øvelse for os som unge politikere i debatterne," slutter hun.

   

Valget endte i øvrigt med en sejr på landsplan til Venstre og blå blok, imens Socialdemokratiet blev næststørste parti – måske alligevel ikke helt ulig de voksnes valg.

På www.skolevalg.dk kan man læse mere om torsdagens skolevalg og se resultatet – både på landsplan og for ens egen kommune.