Ultraortodokse jøder kan være på vej i hæren

Sekulære israelere må i trøjen, mens ortodokse jøder slipper for militærtjeneste. Det kan dog ændre sig.

Striden om værnepligten for ortodokse jøder i Israel spidser til.

Forsvarsminister Ehud Barak har givet den israelske hær besked på, at de skal forberede sig på at indkalde religiøse jødiske studerende til militærtjeneste, skriver BBC.

Denne hastigt voksende befolkningsgruppe har ellers i årevis været undtaget fra at trække i uniformen.

Hæren får nu én måned til at finde på et "praktisk forslag" på det kontroversielle emne.

Meldingen fra forsvarsminister Barak kommer i kølvandet på, at landets værnepligtslov udløb natten til onsdag.

Loven fastslår, at alle israelere over 18 år har pligt til at gøre tjeneste i landets væbnede styrker. Det gælder dog ofte ikke ortodokse jøder, som har særstatus og er fritaget for at gøre militærtjeneste.

Den stadigt mere omstridte værnepligtslov – som stammer tilbage fra 1949 og senest blev revideret i 1986 – står højt på den politiske dagsorden i Israel og skal nu genforhandles.

Mange sekulære israelere mener, at det er dybt uretfærdigt, at deres ortodokse landsmænd slipper for at gøre den årelange militærtjeneste, som de selv skal igennem.

Spørgsmålet om værnepligt for stærkt troende jøder er en brandvarm politisk og juridisk kartoffel i Israel og splittede for to uger siden landets regering, da det moderat konservative parti Kadima trådte ud.

Partiet gik ind i regeringen med det erklærede formål, at værnepligt for ortodokse jødiske studerende skulle være obligatorisk.

Men det lykkedes ikke partiet at nå til enighed med premierminister Benjamin Netanyahu fra det højrenationale parti Likud om en ny lov for værnepligt.

Kadima nåede blot at sidde i Netanyahus regering i to måneder, og partiets udtræden truer ikke regeringens flertal.