Uge 29: Fulde gæster spærrede for ambulance

FEST: Gribskov Kommune har evalueret afviklingen af uge 29 i Tisvildeleje. Evalueringen afslører flere udfordringer.

Tisvildeleje: En ambulance med udrykning var under uge 29 i Tisvildeleje fem minutter om at komme gennem Hovedgaden. Politiets opgaver blev besværliggjort.

Begge dele skyldtes store forsamlinger af fulde mennesker, der var samlet tæt i Hovedgaden om natten.

Dette fremgår blandt andet af en redegørelse over årets uge 29, som administrationen i Gribskov Kommune har udarbejdet.

Avisen beskrev flere gange over sommeren, hvordan skrald i gaderne, tis i haverne og larm og druk til langt ud på natten – i et ifølge flere hidtil uset omfang – satte sit præg på festlighederne.

Grundet coronarestriktioner var festivalen Musik i Lejets aktiviteter reduceret betragteligt i størrelse. Her havde man i stedet for den sædvanlige festival arrangeret erstatningen Sommersol, der havde 2000 daglige gæster mod de sædvanlige 10.000, og koncerterne stoppede ved midnatstid.

Ikke spærret af

Dette resulterede ifølge administrationen i Gribskov Kommune i, at “festivalen rykkede op i Hovedgaden, hvilket gav uheldige følger for trafikregulering, parkering og affaldshåndtering.”

Tidligere har Hovedgaden været spærret af for trafik, og inddraget som festivalområde. Dermed har det været Musik i Lejet, der har stået for blandt andet affaldshåndtering i gaden.

I år lød aftalen kun på, at folkene bag festivalen skulle stå for renhold for festivalområdet på parkeringspladsen. Samtidig var der iværksat flere andre initiativer, der begrænsede festivalens affaldsproduktion, har arrangør Andreas Grauengaard tidligere sagt.

Blandt andet en “grøn miljøafgift” på drikkekrus og kander, hvor gæster blev opkrævet et ekstra beløb på 10 kroner pr. krus og 30 kroner pr. kande, når de købte drikkevarer. Derefter kunne krusene og kanderne byttes til nye uden afgift.

– Det gjorde, at vi ikke havde samme type og samme mængde af skrald, som vi har haft tidligere år. Vi havde desuden også et rimeligt godt overblik over den mængde af skrald, vi producerede på festivalpladsen.

6000 festede i Hovedgaden

Fra Nordsjællands Politis side lyder det, at stemningen i det store og hele var god, både på festivalpladsen og i Hovedgaden.

Men, og det er et ganske stort men, politiet blev noget overraskede over mængden af mennesker, der holdt fest i gaden.

– Det var væsentligt flere, end vi havde fået oplyst, siger vicepolitiinspektør ved Nordsjællands Politi Ole Hestbæk, og fortsætter:

– Fredag aften var der 5-6000 i gaden frem til klokken halv tre. Der var overfyldt på spisesteder og barer, så de stod i hundredvis foran hvert enkelt sted, siger han.

Samme scenarie gentog sig lørdag aften. Her var festen mindre, men mere intens.

– Lørdag vurderede vi, at der var 3000 i hovedgaden frem til klokken 2. Denne gang med endnu højere stemning – på kogepunktet –og med mange optræk til slagsmål. Her var vi travlt optaget af at spotte og mandsopdække urostifterne, siger Ole Hestbæk.

Politi på overarbejde

Alt i alt, siger Ole Hestbæk, var der en god afvikling af festlighederne. Men politiet kom, bogstaveligt talt, på overarbejde:

– Til den slags begivenheder har vi på forhånd lavet en plan for, hvordan tingene ville hænge sammen. Vores melding var, at der ville være op til 2000 deltagere – når der så kommer det tredobbelte, så kan man godt blive en smule overrasket, siger Ole Hestbæk og fortsætter:

– Vi havde planlagt efter 2000, så vi måtte sende flere styrker op og holde nogle på noget overarbejde for at være nok på stedet.

Han tilføjer, at politiet ikke havde noget “værre” at se til end slagsmål.

Efter planen vil Musik i Lejet være tilbage ved “normalen” i 2022. Festivalen er allerede udsolgt.