Uægte pinjekerner lammer smagsløgene

Falske kinesiske pinjekerner lamme smagssansen i op til to uger. Kineserne har stoppet eksporten til EU, men kernerne er stadig på markedet i mindre partier.

Flere europæiske forbrugere har mistet smagssansen i op til flere uger efter at have spist kinesiske pinjekerner. Myndighederne er på bar bund.
Flere europæiske forbrugere har mistet smagssansen i op til flere uger efter at have spist kinesiske pinjekerner. Myndighederne er på bar bund.

"Uægte " pinjekerne fra Kina ser ud til at være skyld i, at flere forbrugere har oplevet både en metallisk bismag og at miste smagssansen, når de har spist de små kerner.

Smagssansen har typisk været væk fra en dag til to uger.

Fænomenet er velkendt under betegnelsen "pinjemund", oplyser Fødevarestyrelsen. Metalsmagen forsvinder af sig selv, og der er ikke rapporter om længerevarende bivirkninger.

Det er visse pinjekerner fra Kina – chinese white pine og chinese red pine – der er meget små og runde/trekantede, der giver pinjemund.

Disse arter har været solgt som pinjekerner og har også været blandet med "ægte" pinjekerner på grund af den store efterspørgsel på de lækre kerne til salaten.

Ifølge oplysninger fra EU-Kommissionen stoppede kineserne eksporten af "uægte" pinjekerner til EU, da problemet blev kendt, men der er stadig mindre partier af de falske kinesiske pinjekerner på markedet.