Tysk VTEC-undersøgelser frikender Spanien

Spanske agurker er ikke udløser af VTEC-infektioner, viser tysk undersøgelse. Årsagen er stadig uklar.

Spanien kræver, at handel med spanske grøntsager genoptages øjeblikkeligt, efter at laboratorieundersøgelser i Tyskland har vist, at det ikke er spanske agurker, som har udløst infektionerne med den farlige tarmbakterie VTEC.

– Nu har det vist sig, at de spanske agurker ikke er udløseren af VTEC-infektionerne, siger Spaniens landbrugsminister, Rosa Aguilar.

Hamburgs ansvarlige på sundhedsområdet, senator Cornelia Prüfer-Storcks, har erklæret, at spanske agurker ikke har forvoldt sygdomsbølgen, der foreløbig har kostet mindst 16 mennesker livet.

– Årsagerne er nu som tidligere uklare, hedder det i en udtalelse fra senatoren efter laboratorieundersøgelser af de grøntsager, som var under mistanke for at have forvoldt sygdomsbølgen.

Advarsler mod at spise agurker, tomater og salat opretholdes dog i Hamburg.

Der blev på to undersøgte agurker fundet en potentielt dræbende bakterie, men ikke den, som har inficeret hundredvis af mennesker. Flere agurker er ved at blive undersøgt.

Det er en udbredt overbevisning blandt de tyske myndigheder, at rå grøntsager er skyld i sygdomsbølgen.

Men Spanien har vredt afvist tyskernes håndtering af krisen, som har kostet det spanske landbrug over 200 millioner euro (1,5 milliard kroner) om ugen i tabt salg.

Avisen El País skriver, at eksporten af grøntsager fra især det sydlige Spanien til resten af Europa stort set er gået i stå.

I nogle tilfælde er spanske lastbiler blevet afvist, da de nåede frem til deres udenlandske bestemmelsessted med frugt og grøntsager.

Tyske eksperter siger, at det også er muligt, at bakterien er overført fra dyr eller mennesker.

– Det er en mulighed, som nu undersøges, siger professor Helge Karch fra universitetsklinikken Münster (UKM).