Trods hedebølge og svensk forbud: Smukfest tillader rygning

Hedebølgen har fået en svensk musikfestival til at indføre rygeforbud. Det sker dog ikke på Smukfest.

Smukfest afholdes i Bøgeskoven, Skanderborg. Det får dog ikke festivalen til at indføre et rygforbud, selv om tørken i år er ekstrem.
Smukfest afholdes i Bøgeskoven, Skanderborg. Det får dog ikke festivalen til at indføre et rygforbud, selv om tørken i år er ekstrem.

Smukfest i Skanderborg kommer ikke til at følge den svenske musikfestival Visfestival Holmöns eksempel og indføre et rygeforbud på grund af tørken.

Det oplyser sikkerhedschef Thomas Rydahl. I stedet bliver der satset på at forebygge, så de farlige situationer ikke finder sted på festivalen, der finder sted 8. til 12. august.

– Vi er ekstremt fokuserede på den tørke, der er, men vi har valgt at gå andre veje end forbud, forklarer han.

– Vi laver en masse forebyggende tiltag, hvor vi sætter mange, mange askebægere op og prøver at kommunikere ud til vores gæster, at de skal passe på.

Askebægerne kommer til at være i spande med både sand og vand i, så cigaretterne slukkes, mens medhjælperne instrueres i, at brandsikkerheden skal fylde lidt mere, end den plejer.

– Sidste år var det mudder, der skulle fylde noget, nu er det tørken, siger Rydahl.

På den svenske festival vil det ifølge SVT være forbudt at tænde en cigaret på festivalområdet. Der vil ligeledes blive opstillet ekstra brandslukkere på pladsen, ligesom frivillige brandmænd vil stå klar med vandslanger.

Selv om Smukfest ikke indfører et forbud, får tørken dog konsekvenser for flere af de tilbud, der normalt er på campingområdet, forklarer sikkerhedschefen.

– Vi har haft nogle bålsteder på den campingplads, der hedder "Kærligheden", hvor man kan sidde rundt om et lejrbål og hygge sig.

– Det kommer vi desværre til at aflyse, for det ville være for meget i tørken. De bålsteder og grilløer, som vi har lavet før, bliver aflyst, siger Rydahl.

Han peger på, at man også skal have mulighed for at håndhæve og sanktionere, såfremt man indfører et forbud.

– Vi er bange for, at det godt kan blive noget bøvl, for der ryges nok en smøg alligevel, når man har fået 15 fadøl.

– Vi tror meget mere på, at vi med god stemning kan gøre vores gæster opmærksomme på alvorligheden, siger sikkerhedschefen.

I år afholdes den 39. udgave af Smukfest i Bøgeskoven i Skanderborg. Der ventes dagligt 55.000 mennesker på festivalen. Blandt de optrædende er Britney Spears, Shawn Mendes og Rasmus Seebach.