Trist finanslovsjulegave til unge i Gribskov

Af Christine Antorini, Socialdemokratiet. Folketingsmedlem. Valgt i Nordsjællands Storkreds.

Det er ærgerligt, at regeringen og Dansk Folkeparti endnu engang fastholder de løbende nedskæringer på alle ungdomsuddannelser med finanslovsaftalen. Siden 2015 er gymnasiet, produktionsskolen, erhvervsskolen og de andre ungdomsuddannelsesveje i Gribskov blevet skåret med to procent om året. Og det bliver ved.

Dansk Folkeparti siger, at de har reddet erhvervsskolerne, men det er ganske enkelt forkert. Den kvalitetspulje, der er afsat i finansloven til erhvervsskolerne, er penge, som LO og DA har forhandlet hjem i trepartsaftalen. Og selv med kvalitetspuljen bliver det samlede regnestykke for erhvervsskolerne et minus på 100 millioner kroner.

Det er helt skævt, at regeringen og DF konsekvent skærer på det, Danmark har allermest brug for: dygtige unge til fremtidens arbejdsmarked. Den største gave, vi kan give til alle unge i kommunen er, at de kan starte på og gennemføre en god ungdomsuddannelse.

Der er nemlig hårdt brug flere dygtige håndværkere, industriteknikere og andre faglærte til virksomhederne i Gribskov. Ligesom der også er brug for dygtige social- og sundhedsassistenter til ældreplejen.

Til gengæld har regeringen i finanslovsaftalen fundet penge til skattelettelser sammen med DF, som kunne gøre langt bedre gavn til uddannelserne. De har fjernet skatten på arbejdsgiverbetalte mobiltelefoner, og det koster alene det første år samfundet 540 millioner kr. Det er mange millioner, der ellers virkeligt kunne gøre en positiv forskel for de unges uddannelse.

Det er en virkelig trist julegave, som regeringen og Dansk Folkeparti har givet til de unge med deres finanslov.