Trænerstop i FCN: Dødbolde som speciale

Foto: Rudi Dalsgaard
©TON 140808
  ASSISTENTRÆNER JOHN BREDAL FC NORDSJÆLLAND
©TON 140808 ASSISTENTRÆNER JOHN BREDAL FC NORDSJÆLLAND

Det bliver et farvel til FC Nordsjællands ubetingede dødboldsspecialist, når 51-årige John Bredal forlader klubben til sommer. Og så bliver det frem for alt en afsked med den længst siddende træner og dermed et klubmenneske som ingen anden i Farum.

John Bredal kom til det daværende Farum BK sammen med Christian Andersen i 2002, men efter 13 år som assistent skal der ske noget nyt.

– Jeg overvejede det, da Hjulmand stoppede, men havde det fint med at være med til at give Olafur Kristjánsson en god start. Men ellers er det bare en mavefornemmelse, at der skal ske noget nyt, siger John Bredal til Frederisborg Amts Avis.

– Jeg har ikke noget nyt på hånden, men jeg håber, jeg kan blive i fodboldbranchen, og jeg har de seneste år fået henvendelser udefra. Omvendt har det også været en periode, hvor det gik vældig godt. Så det næste var bare, at Wenger skulle ringe… Det gjorde han så ikke.

John Bredal smiler stort, da kommentaren om manageren Arsene Wenger varmer Bredals store Arsenal-hjerte.

– Det næste projekt her i FC Nordsjælland er spændende nok, men jeg har jo prøvet det hele. Det bliver svært at leve op til det, vi har prøvet, en gang til. Det var spændende og stort, det vi havde gang i med to pokaler, mesterskabet, Champions League og andre europæiske kampe.

Hvad der så skal ske til sommer, ved han ikke endnu, og selv om han meddelte sin opsigelse for godt halvanden uge siden, så har han gået stille med dørene omkring det. Han håber dog, at han kan bruges et sted i fodbold-Danmark.

– En udfordring kunne måske være, som jeg har fået henvendelser på, at blive træner i en 1. divisionsklub eller som sportschef – eller måske en klub, der kunne have brug for de 15 års erfaring, jeg har fra Superligaen, siger John Bredal.

– Jeg ved godt, jeg ikke får et cheftrænerjob i Superligaen, for det er jo et helt brand, man investerer i. Men det kunne sagtens være 1. division.

– Jeg tror og håber på, der er brug for mig et sted. Men jeg skal ikke nødvendigvis have en sikker tilværelse, og jeg skal nok klare mig.

– Jeg har taget større beslutninger i mit liv end det her. Jeg har været slagtermester som 19-årig uden at være uddannet, og jeg har giftet mig med en udlænding en gang også. Så jeg har prøvet lidt af hvert.

John Bredal har da også noget at have sin selvsikkerhed i. For pilen har peget opad i hans tid i FC Nordsjælland, hvor man har solgt adskillige spillere gennem tiden – også på målmandsposten, som har været en stor del af Bredals arbejdsområde.

– Jeg har været med til at udvikle spillere og få dem solgt for en kvart milliard – hvis tallene i aviserne passer. Vi har udviklet spillere, hvor andre tvivlede på, hvad vi tænkte på. En mand som Martin Bernburg, der var reserve i FCK, men kom på landsholdet hos os. Kim Christensen – en målmand fra 2. division – kom også på landsholdet efter fire år hos os, siger John Bredal, der tog sin P-licens med en eksamensopgave om dødbolde, hvilket også har været hans speciale i FC Nordsjælland.

– Som assistent er det vanvittigt vigtigt også at kunne det med målmændene, og jeg fik så også ansvaret for dødbolde under Morten Wieghorst, og det handler meget om et trygt defensivt samarbejde mellem målmanden og forsvaret. Det er vigtigt hos os, fordi vi ofte er meget unge og meget små – og det er en dårlig cocktail, jeg slås med hver eneste dag – med stor fornøjelse, griner John Bredal, inden han understreger, at han vil give alt i sin sidste tid i klubben.

– Jeg har ikke aktivt opsøgt noget andet job. Det må komme efterfølgende. Jeg vil slutte 110 procent af, og jeg har lige sagt til spillerne, at jeg vil gøre alt for at smadre deres sommerferie. Det gør jeg, ved at vi kommer i Europa efter sommerferien.