Træd ind ad døren og lyt: Her er stille, alt for stille

Debat

De fleste beboere på kommunens plejecenter Elmelunden i Jyderup er trætte og syge – mange er demente og bøjer nakken. Vi pårørende, der har vores gang i huset, har heller ikke mange ressourcer tilbage, og ofte er vi ramt af sorg over at vores kære skal efterlades her – i det stille tomrum. Personalet har kun tid og kræfter til at udføre de mest påtrængende opgaver – og må jævnligt tage til takke med vikarhjælp, da det som bekendt er svært at skaffe arbejdskraft. Alle er trængte, så ingen magter at råbe op eller stille krav. Hvem talte om værdig alderdom?

Her er stille. Påfaldende stille. Den smule liv, der trods alt leves, skal nu beskæres af Holbæk Kommunes store sparekniv, da kommunalbestyrelsen tager stilling til en række besparelsesforslag den 22. marts. Blandt andet ønskes reduktion af aktivitetsmedarbejdere og ernæringsmedarbejdere på plejecentre. Så de få aktiviteter, der trods alt finder sted i dag, og ernæringsmedarbejdernes positive indvirkning på hverdagens måltider, skal nu fjernes. Kan det blive mere trist og stille?

”Vi er altid på udkig efter muligheder for menneskelig blomstring” skriver kommunen i sin velkomst til plejecentrene. Ja, ord er taknemmelige – og stiger til vejrs, ligesom varm luft. Hvem talte om værdig alderdom?

Peter Finn Andersen

Dyremosevej 25A

Jyderup