Trådløstdrømmehus i Rungsted

Radiosignaler erstatter nu el-ledninger. Firmaet bag har leveret den første trådløse el-installation til et rækkehus i Rungsted

PREMIERE Nu er det slut med at fræse i vægge og paneler for at trække ledninger, når husets el-installationer skal renoveres. Ved hjælp af radiosignaler kan man trådløst styre strømmen.

Og den første danske bolig med trådløse el-installationer er et eksklusivt rækkehus i Rungsted.

Bag nyheden står firmaet Lauritz Knudsen, som i sidste uge demonstrerede teknikken i Rungsted-boligen, hvis ejere siden overtagelsen sidste år har tolalrenoveret huset og opdateret det 28 år gamle rækkehus på Sophienbergvej til 2006-standard.

"Vi ville blandt andet gerne have intelligent lysstyring af husets mange indbyggede spots og lamper. Med en almindelig IHC-installation (Intelligent House Concept – red.) ville det kræve et omfattende kabelarbejde og samtidig delvist ødelægge murværket, som vi gerne ville filse. Med det nye LK IHC Wireless blev det muligt at gennemføre en langt mere skånsom renovering af murværket og samtidig få de intelligente funktionaliteter, vi ønskede os," fortæller Carsten Dan Ehlers.

Som en ekstra bonus gør den trådløse installation det nemt at flytte rundt på betjeningstrykkene, hvis de engang i fremtiden skulle finde på at ændre et rums indretning.

Mange muligheder

Systemet minder om det, vi kender fra et trådløst computer-netværk, hvor du med et klik på den bærbare computer sender signal til modemmet, som forbinder dig til internettet. Uden ledninger.

Det samme princip ligger til grund for de nye trådløse kontakter fra Lauritz Knudsen. De kan monteres på hvilken som helst overflade. Og det er ikke længere nødvendigt at bore eller fræse, for de nye kontakter fungerer ved hjælp af radiosignaler og kan sættes op lige, hvor man ønsker det.

"Med det nye trådløse system får man en række funktioner, som tidligere var forbeholdt nye boliger – blandt andet kan man lysdæmpe boligens lamper og skabe lysscenarier, hvor flere lamper tændes på én gang, måske endda med forskellige lysstyrke, ligesom man kan lave 'sluk alt', når man går ud af hoveddøren," fortæller Carl Trock, administrerende direktør i Lauritz Knudsen, der har udviklet det nye system, LK IHC Wireless.

Ifølge Carl Trock markerer det starten på en helt ny generation af el-materiel, der gør det nemt at renovere el i boligen og giver generelt helt nye muligheder på el-området.

Han nævner for eksempel ved indretning af handicap- og ældreboliger, hvor systemet kan gøre beboerne mere selvhjulpne – og dermed bidrage til større livskvalitet.

morten.timmugebladet.dk