To kvinder med øjnene vendt mod en anden verden. Den ene med et blik, der søger mod himlen, mod askese og åndelighed. Den anden med lukkede øjne, som lader kroppen hensynke i søvn og forbudte sanseoplevelser.
'Dyd og drift' lyder titlen på det tema, de to kvinder gør hinanden selskab i – den ene Rembrandts 'Portræt af en 39-årig kvinde' (1632), den anden en ung kvinde skildret i Ditlev Bluncks 'Mareridt' (1846). Men det er ikke kun i afbildningen af menneskelige instinkter og idealer, at de to kvinder kan siges at repræsentere stærke kontraster.
"Hvor Rembrandts portræt har været med til at tegne Nivaagaards Malerisamling gennem årene, indleder Ditlev Bluncks 'Mareridt' fra 1846 et nyt kapitel i samlingens historie," lyder Nivaagaards Malerisamlings egen introduktion til værkerne.
De to kvinder hænger over for hinanden som hvert deres nedslag i museets identitet, uden at deres blikke mødes, og på den måde åbner de døren for, hvad man har i vente på Nivaagaards Malerisamlings nye udstilling, 'Intet at Skjule'.
Udstillingen tager publikum med gennem 500 års kunsthistorie. Alt er hevet frem af gemmerne – deraf udstillingens titel.
"Det har været så sjovt at få tømt magasinerne og få det hele frem – og vise hele museets sjæl. Vi laver typisk store tematiske udstillinger, og det vil vi gøre igen, for der er stadig et væld af historier, vi gerne vil fortælle. Det er vi slet ikke færdige med, heller ikke selv om dem, der besøger denne udstilling, har set alle værker," siger museumsdirektør Michael Bjørn Nellemann.
500 års kunsthistorie er også 500 års liv, tanker og perspektiver på verden. Det mærker man tydeligt i udstillingen, der spænder fra portrætter af landskaber, mennesker og dyr til fortællinger fra mytologien og det jævne menneskes hverdag. Nøjagtigt som Rembrandts og Bluncks to kvinder deler rum uden at dele verden, fortæller udstillingens mange værker hver deres historie:
Spændevidden til trods er værkerne arrangeret i syv temaer, hvoraf to af dem inviterer publikum ind på en helt særlig måde.
Deludstillingen 'Folkeliv' lader publikum vandre gennem øjebliksbilleder af det jævne menneskes dagligdag. Fra krostuen til det private værelse, hvor en munk tørrer sit ansigt og betragter sit spejlbillede, som gen betragter beskueren. Eller på vejen med den unge malkepige, hvis blik drømmer sig ud af billedet.
Netop blikkene er kernen i en anden af udstillingens meget nære temaer .
'Sjælens spejl', kalder man menneskets blik. En lidt candyfloss-agtig kliché, måske. Alligevel virker udtrykket meget passende, når man bevæger sig gennem udstillingen og møder blikket hos det enkelte menneske, høj som lav i samfundet.
De fortæller historier, blikkene. Historier, man let kan fortabe sig i, bruge tid på at tyde.
Udstillingen 'Intet at skjule' kan opleves frem til den 31. maj 2015.