Tidligere kz-fange holder foredrag

Tirsdag den 27. oktober klokken 19 inviterer Solrød Lokalhistoriske Forening til foredrag med tidligere kz-fange Mogens Henrik Nielsen og Emmy Reitoft, leder af Bernadottegården gennem 15 år. Bernadottegården er et plejecenter, hvor der har boet mange tidligere modstandsfolk.

I en pressemeddelelse fortæller Mogens Henrik Nielsen, at han vil tale om sine oplevelser som kz-fange og den betydning, som de har haft for hans liv.

– I 1944 var jeg 17 år og gik i gymnasiet på Sorø Akademi. Sommerferien tilbragte jeg i Ulfborg i Vestjylland hos mine forældre, som boede der, og en af de sidste feriedage fik jeg – sammen med fem kammerater – en idé, som fik stor betydning for mit senere liv. Tyskerne havde her et autoværksted, hvor de fik repareret deres biler. "Hvis vi brænder dette værksted ned, kan det være vores bidrag til at forkorte krigen," tænkte vi. Samme aften satte vi seks kammerater ild til værkstedet. Det var en vellykket sabotageaktion, men uheldigvis fik Gestapo opsporet, hvem der havde gjort det. Vi blev alle arresteret. Dette var indledningen til min rejse til Frøslev og Neuengamme. Jeg vil fortælle, hvad der skete med mig og mine kammerater, og hvordan det siden har påvirket mit liv. På godt og ondt! skriver han.

Emmy Reitoft fortæller, at hun vil tale om sine erfaringer med de beboere, som var tidligere modstandsfolk:

– Jeg har arbejdet på Bernadottegården i 20 år, heraf de 15 som leder. Da jeg blev ansat, var der cirka 30 tidligere modstandsfolk, kz-fanger, krigssejlere og enker. Dette tal er stille og roligt gået nedad, da gruppen er en "uddøende race". Der kommer ikke flere af denne gruppe. Jeg vil fortælle lidt om mit arbejde, blandt andet hvorfor disse mennesker havde behov for at komme på Bernadottegården. Jeg vil også fortælle om, hvordan gruppen påvirkede livet på Bernadottegården, både for ansatte og beboere. Hvis tiden tillader det, vil jeg også gerne fortælle nogle livshistorier om nogle enkelte af de beboere, der har boet på Bernadottegården i den tid, jeg har arbejdet der, skriver hun i pressemeddelelsen.

Foredraget foregår i Aktivitetscentrets store sal. I pausen er der kaffe og småkager.