Ti millioner nye venner

Kinesisk kæmpeby vil være søsterby med Hillerød Kommune

Foto: Claus Kjærsgaard

Vil Hillerød være venner med Chengdu? Det er et spørgsmål, som Hillerøds politikere i den kommende tid skal tage stilling til. Det ser ud til at svaret bliver et klart, ja tak.

Chengdu er en typisk større provinsby. Det vil med kinesisk målstok sige, at byen har ti millioner indbyggere. Den spreder sig over at område, der er dobbelt så stort som Sjælland.

Det er denne "lille" by, der nu har kontaktet Hillerød Kommune. Chengdu er nemlig meget interesseret i et erhvervssamarbejde mellem de to byer.

Forbindelsen er etableret via det danske handelskontor i Chongquing. I al stilhed var den danske konsul på besøg i Hillerød sammen med en kinesisk delegation i midten af januar. Her blev der ført samtaler med seks lokale virksomheder.

Virksomhederne var alle meget interesserede og de vil gerne være med i en delegation, der rejser til Chengdu senere på året.

Først skal Hillerøds politikere dog også sige god for en aftale. På forhånd er Væksthus Hovedsstadsregionen, erhvervs.net, C4 og Copenhagen Capacity positiv over for planerne.

Der er nok heller ingen tvivl om at de fleste politikere vil klappe i hænderne over udsigten til et erhvervssamarbejde mede en så stor by.

Chengdu har tidligere været Kinas hovedstad. Den har i flere tusinde år været et kulturelt kraftcenter i Vest- og Sydvestkina.

Storbyen har en veludviklet industri inden for maskinindustri, næringsmiddelindustri, pharma, solenergi samt IT outsourcing,.

Økonomiudvalget i Hillerød beslutter onsdag, om man vil arbejde videre få at indgå en samarbejdsaftale. Sker det er et af de næste skridt et besøg i Chengdu i efteråret, hvor både politikere og erhvervsfolk vil deltage.