Thorvaldsen og hans malerisamling

René Melnik

KUNSTSAMLER

Onsdag den 28. maj kl. 19.30 er man nået til det sidste foredrag i serien 'Malerisamlingen 100 år', og hvor museumsdirektør for Thorvaldsens Museum, mag.art. Stig Miss vil fortælle om én af guldalderens største samlere, nemlig billedhuggeren Bertel Thorvaldsen.

I Malerisamlingens foredragsrække har der i anledning af museets 100-års jubilæum været fokus på samlere og mæcener i guldalderen under temaet 'Malerisamlingen 100 år'. "Ud over at være kunstner, så var Thorvaldsen også samler, endda i stort format. Han havde imponerende samlinger af både malerier, grafik og tegninger og en stor antiksamling, der bestod af marmorskulpturer, vaser, bronzer og mønter. Endelig samlede han også på bøger, og hele herligheden kan man opleve på Thorvaldsens Museum", fortæller direktør Nils Ohrt.

Museet har til huse i en af Københavns vel nok mest markante og særprægede bygninger, der ligger på Slotsholmen. Som et stort skatkammer er den placeret i hjertet af byen og lokker med Jørgen Sonnes billedfrise de forbipasserende til sig. Sådan et hus kan man ikke bare gå forbi. Og ens forventninger bliver da heller ikke skuffet, når man først er kommet indenfor døren. Det

er

et ganske særligt hus med en helt enestående samling, dels af Thorvaldsens egne værker og dels af hans mange forskelligartede samlinger.

"Museet blev opført som en hyldest til Bertel Thorvaldsen, der i 1838 havde testamenteret sine rige samlinger til fødebyen København. Det er tegnet af arkitekten M.G. Bindesbøll, og det stod færdigt til indvielse i 1848, fire år efter kunstnerens død. Det blev det første museum herhjemme for international samtidskunst, et datidens Louisiana, kunne man sige, hvilket var ret avanceret. Og det er netop Thorvaldsens samling af samtidige malerier, som museumsdirektør Stig Miss vil lægge vægt på. Thorvaldsen tilbragte over 40 år af sit liv i Rom, og her mødte han naturligvis den tids mest anerkendte kunstnere fra hele Europa, som metropolen tiltrak som en magnet. Han blev en del af dette frugtbare miljø og blev selv en eftertragtet kunstner, der tjente godt, og derfor blev han også i stand til at erhverve sig værker af sine kunstnerkolleger," fortsætter Nils Ohrt.

For de danske guldalderkunstnere, der stort alle som en rejste til Rom, kom han til at fungere som det store forbillede og samtidig var han en central faderskikkelse. Han var ældre end dem og kunne hjælpe både på det åndelige, det kunstneriske og det praktiske plan. Stig Miss viser billeder og fortæller både om de mange år i Rom og om årene efter hjemkomsten i 1838, hvor Thorvaldsen blev hyldet som hele nationens hjemvendte søn. Og foredraget vil ikke mindst fokusere på alle de dejlige malerier, som det lykkedes Thorvaldsen at samle gennem et langt og aktivt liv.