Thailands konge er officielt kronet under stor ceremoni

Siden 1782 har Chakri-dynastiet siddet på tronen i Thailand. Kong Vajiralongkorn blev officielt kronet lørdag.

Borgerne i Thailand fulgte med på store skærme, da kong Maha Vajiralongkorn blev kronet lørdag.
Borgerne i Thailand fulgte med på store skærme, da kong Maha Vajiralongkorn blev kronet lørdag.

Den thailandske kong Maha Vajiralongkorn har officielt indtaget den trone, som han overtog efter sin fars død for to år siden.

Det skete lørdag i det kongelige palads i Bangkok på den første af tre dage, der er sat af til kroningsceremonien.

Efter den officielle kroning iførte kongen sig den 7,3 kilo tunge krone – Sejrskronen – som et symbol på sin nye status. Kronen er mere end 200 år gammel, 66 centimeter høj og pyntet med diamanter og guld.

Ceremonien startede klokken lidt over 10 lokal tid og indeholder både hinduistiske og buddhistiske ritualer. Den gav et sjældent indblik i et ellers isoleret kongeliv til de mange mennesker, der var mødt op foran paladset.

Kong Vajiralongkorn er den tiende monark i Chakri-dynastiet, der har regeret siden 1782. Vajiralongkorn ankom til paladset lørdag morgen, hvorefter han blev velsignet af lederen af landets munkeorden.

Inden han blev kronet, klædte han om fra sin militæruniform og iførte sig en hvid kåbe, mens han gjorde sig klar til den royale renselsesceremoni.

Her rensede han sig selv med helligt vand, der stammer fra forskellige steder i Thailand.

Maha Vajiralongkorns far – den afdøde konge – blev af mange opfattet som garant for sikkerhed og kontinuitet i Thailands politiske liv. Da han døde, erklærede den thailandske regering et års landesorg.

Den nye konge har langt fra samme popularitet, som hans far havde.

Han har tilbragt det meste af sit liv i udlandet og har sjældent udtalt sig til sine undersåtter. Han har blandt andet tre forliste ægteskaber bag sig. Onsdag meddelte kongen, at han igen har giftet sig.

Han er blevet indsat som konge på et tidspunkt, hvor landet er præget af politisk splittelse.

Hans fjerde kone, Suthida, som er blevet indsat som ny dronning, knælede under ceremonien i respekt foran sin mand på tronen.

For de fleste thaier var det først gang, at de har overværet den pomp og pragt, der omgiver en kroning. Det skete senest i 1950.

Den 66-årige kong Vajiralongkorn har efter kroningen også den officielle titel Ramza X, der henviser til, at han er den 10. konge i Chakri-dynastiet.

Thailand er blevet styret af en ærke-royalistisk junta siden 2014. Det officielle resultat af et parlamentsvalg den 24. marts offentliggøres i næste uge. Juntaens ventes at bevare magten, men som en civil regering.

/