Tak for ingenting, DSB.

Torben Mølgaard Frandsen, Muldager 40, Frederikssund

I forbindelse med sporarbejdet på S-togslinjen mellem Valby og Frederikssund i juni, juli og august 2018, har DSB oprettet en app kaldet "Få Tiden tilbage", hvori man kunne registrere den tid man bruger på at rejse med togbusser. Alt efter hvilken togbus man tager, regner appen den ekstra rejsetid ud, som togbussen tager i forhold til den rejsetid man ville have haft med S-toget. Meningen med appen er, at man som kompensation for den ekstra rejsetid med togbusser, kan få de ekstra rejseminutter tilbage i form af gratis rejsetid når sporarbejdet er færdigt.

Stort cadeau til DSB for at ville kompensere for den ekstra rejsetid, som særligt pendlere er underlagt, imens sporarbejdet står på. Desværre er deres forsøg så halvhjertet, at det næsten er at tage pis på folk.

Der er så mange begrænsninger på at bruge at den gratis rejsetid med DSB-tog, at det stort set er umuligt at bruge dem. Således ligner DSB´s forsøg på en udstrakt hånd allermest et sminket lig eller en lort pakket ind i glanspapir.

Problemet er først og fremmest at de gratis rejseminutter ikke kan bruges til S-tog, som er det transportmiddel vi har måtte undvære i 3 måneder. Minutterne kan kun bruges på udvalgte DSB-strækninger med DSB-regional og -intercitytog. De skal bruges inden årets udgang og en rejse kan kun foretages i et af følgende tidsrum 00.00-06.00, 09.00-15.00 og 18.00-00.00 på alle dage.

Så som daglig S-togspendler kan jeg altså ikke få min tid tilbage – som appens titel ellers bedyre. Jeg kan i stedet få lov til at bruge mere af min dyrebare tid på DSB-rejser.

Jeg har sparet ca. 2600 minutter sammen på mine togbus-rejser. Hvis jeg skulle bruge disse rejseminutter til den højeste værdi, ville det ifølge appen svare til at rejse 7 ture mellem København og Frederikshavn (360 min. pr. rejse), som ifølge rejseplanen ville svare til en samlet værdi på ca. 3.200,- kr. Det er i sig selv er ret mange penge, og i den forstand en ret generøs gave fra DSB. Det skal dog bemærkes, at selve rejsen tager næsten 6 timer på minuttet, så der skal ikke være mange forsinkelser for at billetten på de gratis rejseminutter slet ikke er gyldig til denne rejse i dagstimerne.

Men ærlig talt har jeg ikke behov for eller tid til at rejse på kryds og tværs af landet med DSB. Mit behov er at komme hurtigt, bekvemt og præcist til og fra arbejde med S-tog mellem Frederikssund og København. I følge rejseplanen tager S-togsturen fra Frederikssund til København ca. 45 minutter, hvilket med mine opsparede 2600 minutter svarer til i alt ca. 60 ture, eller ca. 30 rejsedage. Et 30 dages pendlerkort til den strækning har en værdi á kr. 1.400,- – altså en halv så dyr gave fra DSB fremfor ovennævnte eksempel. Men vel at bemærke en gave som giver mere værdi og mening for mig som modtager.

Man kunne jo selvfølgelig godt beskylde mig for bare at være en nævenyttig, grådig og sur mand, som ikke kan glæde sig over at DSB giver mig en gave som jeg ikke kan benytte mig af.

Men for mig er sagens kerne at DSB fuldstændig har fejlet i deres godhjertede forsøg i en sådan grad, at jeg mest af alt bare føler mig til grin. Hvis DSB virkelig ville kompensere mig for min ekstra rejsetid under deres både acceptable og nødvendige sporarbejde, så ville det være på sin plads at give mig min tid tilbage på den strækning som jeg hele sommeren har tilbragt i togbus. Så kære DSB, tak for ingenting.