Tåspidskrummende juleklassiker kommer til bio

Foto: Siff Camilla Kingod

Når den berømte juleballet for børn og voksne "Nøddeknækkeren" ganske snart bliver vist i Tisvilde Bio og Gilleleje Bio, er der garanti for både tåspidsdans og nervepirrende piruetter.

"Nøddeknækkeren" bygger på en fortælling af den tyske digter E.T.A. Hoffmann fra 1816. I 1892 satte den russiske komponist Tjajkovskij musik til balletten – og hermed blev en juletradition født. Balleten blev oprindelig koreograferet af Marius Petipa og Lev Ivanov, men har gennem tiden fået ny koreografi flere gange.

Den version, der vises i både Tisvilde Bio og Gilleleje Bio, stammer fra en optagelse fra 2012 fra Wiener Staatsoper med koreografi af den berømte russiske danser Rudolf Nureyev.

Balletten udspilles juleaften i et velstående borgerhjem i 1800-tallet. Her får lille Clara en nøddeknækkerdukke af træ af sin gudfader, Hr.Drosselmeyer. Om natten lister Clara ind i stuen for at se til nøddeknækkeren. Da klokken slår midnat bliver nøddeknækkerendukken levende, og den og lille Clara danser ind i en magisk verden. Nøddeknækkeren forvandles til en smuk Prins, legetøj bliver levende og slås mod den onde Musekonge, og her kommer Clara både til Sneens land og et Slaraffenland, hvor Sukkerfeen regerer. Der fremskaffes slik fra mange forskellige lande, og alle danser for at underholde gæsterne. Clara og Prinsen krones som regenter over landet.

Til sidst segner Clara om på gulvet. Da hun kommer til sig selv, er hun atter hjemme i sin stue og nøddeknækkeren ligger under træet.

Var det hele blot en drøm?

Claras parti danses af den prisbelønnede primaballerina Liudmila Konolova, der har danset på stort set alle de store balletscener i verden.

Vladimir Shishov, der siden 2010 har været solodanser ved Wiener Staatsballetts, danser både Drosselmeyers og Prinsens parti.

Den eventyrlige ballet kan opleves i:

Tisvilde Bio, lørdag d. 2. december, kl. 15.00. Billetter koster kr. 175,00 og inkluderer kaffe i pausen. Billetter kan bestillles på www.tisvildebio.dk eller 48 70 99 00

Gilleleje Bio, onsdag d. 13. december, kl.19.00. Billetter koster kr. 160,00. Der kan bestilles pausedrinks i Bolværket. Billetter fås på www.gillelejebio.dk eller 70 25 82 68