Svinevalg i Ølstykke

I Ølstykke skal man udpege Danmarks dummeste affaldssvin blandt fire kandidater: Vejsvinet, parksvinet, strandsvinet eller skovsvinet

ØLSTYKKE: 15.681 borgere i Ølstykke Kommune får i de kommende uger mulighed for at stemme ved den sjoveste valgkamp i mange år. De skal blandt fire kandidater udpege Danmarks største natur- og affaldssvin.

Når der er valg i Danmark, stemmer man sædvanligvis på de typer, man synes bedst om. Men sådan kommer det ikke til at fungere under den sjoveste valgkamp i mange år. Her er samtlige kandidater direkte usympatiske, udviser en uacceptabel adfærd, og så gælder det for resten om at vælge den værste af dem.

Det drejer sig kort sagt om Svinevalget 2006, som i de næste par uger afvikles i to amter og 11 danske kommuner. Ved valget har selv børn og unge stemmeret. Samtlige 15.681 borgere i Ølstykke Kommune har således mulighed for at afgøre, om det er parksvinet, strandsvinet, skovsvinet eller vejsvinet, der skal sættes flest resurser ind på at bekæmpe.

Stat, kommuner og amter bruger hvert år millioner af kroner på at rydde op i naturen. Uge efter uge sender man medarbejdere af sted for at samle colabægre og tomme pizzabakker sammen i parkerne, cigaretskod og sodavandsdåser i skovene, øldåser og engangsgrill på strandene og ispapir og chipsposer langs landets veje.

Det er tredje år i træk, der iværksættes en kampagne mod den form for natur-forurening.

Og alting tyder på, at det nytter. For eksempel har Sønderjyllands Amt efter de sidste års kampagner registreret et fald på 10 procent i affaldsmængderne ved amtsvejene. Sønderjyllands Amt deltager også i år.

Som sagt har man besluttet at sætte fire usympatiske typer på valgplakaten, men formålet med kampagnen er den samme som tidligere år: At få os alle til at stoppe op og sige "Nåh ja", inden vi i ubetænksomhed ruller bilvinduet ned og slipper ispapiret løs eller kaster affald bort i naturen.

Til årets kampagne er trykt foldere med valgkort, der deles ud fra tankstationer, valgplakater, børnehæfter og poser til at tage skraldet med hjem i, ligesom de fire kandidater optræder i en stribe reklamespots på nogle lokalradioer i bestræbelserne på at blive kåret som Danmarks største natursvin.

Selve valghandlingen foregår ved, at man stemmer via SMS eller på hjemmesiden www.svinesvalget.dk

Ved dette års kampagne medvirker Ringkøbing Amt, Sønderjyllands Amt samt Augustenborg, Broager, Fredericia, Gråsten, Nordborg, Slagelse, Sundeved, Sydals, Sønderborg, Aabenraa og Ølstykke kommuner.