Svigt i sygehusplan skal rettes, mener KD

Det er for borgernes skyld, at hovedsygehuset i Køge må vente til 2020. Per Ørum Jørgensens forslag skal rette op på det store svigt fra regeringen, som sygehusplanerne er et resultat af, forklarer han.

Foto: Katrine Kirch Kirkegaard

SJÆLLAND: Mange sjællændere husker stadig tydeligt den lange og opslidende sygehusdebat, som skulle afgøre, hvor i regionen der skulle være hovedsygehus og akutmodtagelser. Nu skal hele planen lægges om – hverken mere eller mindre. Det er tanken i Per Ørum Jørgensens forslag til 2020-forhandlingerne.

– Men det er ikke det samme som at skulle starte forfra. Man har jo slet ikke lyttet til borgerne i første omgang, og det er vigtigt, at vi gør det. Region Sjælland og Midtjylland har haft den største folkelige skepsis overfor sygehusplanerne, og derfor er det på sin plads, at man hører borgerne og lytter til den utryghed, de har udtrykt, siger han.

Manglende brik

I stedet for at skynde sig i gang med et stort sygehusbyggeri i Køge skal der derfor i stedet satses på et styrket akutberedskab, ny teknologi og større nærhed, mener han.

– Regeringen har svigtet på et tidligt tidspunkt ved ikke at tage ansvar og styring i sygehusplanerne. Det bliver meget værre, hvis vi bare lader det sejle, siger Per Ørum Jørgensen om sit forslag i 2020-forhandlingerne.

Han vil med sit forslag rette op på de fejl, der er begået i sygehusplanlægningen.

– Der er en vigtig brik, der mangler i forhold til Næstved. Man har valgt at placere tre akutenheder i nord, men kun én i syd, og det er ikke rimeligt. Derfor vil vi bevare akutfunktionen i Næstved, så alle sjællænderne har lige adgang til sundhedsydelser i hele regionen.

Og så vil tiden – og de øvrige regioners mådehold – vise, om der kan blive råd til at gøre Køge Sygehus kan blive til hovedsygehus. Det er nemlig ikke mindst en økonomisk styring, der er en del at formålet med kristendemokratens forslag. Han frygter simpelthen, at budgetterne skrider, ligesom det før er sket med store byggeprojekter.

– Med vores forslag bliver det lettere at holde budgettet, for vi vil med en stor satsning på telemedicin til kronisk syge kunne spare syv milliarder kroner. Så er der jo rigeligt til at bygge de sidste sygehuse, forklarer Per Ørum Jørgensen.

Konkurrence

Det er altså op til de andre regioner at holde hus med pengene, så der også er lidt til overs til de to sidste sygehuse i Ørums etapeplan, Køge og Gødstrup.

– Regionerne vil typisk ende i en konkurrence om at opføre de største og mest imponerede monumenter, og derfor er det afgørende, at Folketinget tager et ansvar og sørger for at styre budgetterne, siger han.

En helt ny runde af sygehusplanlægning har dermed skydes i gang, hvis kristendemokraten med sit afgørende 90. mandat kan overtale regeringen til lade sygehusene blive en del af 2020-planen.

– Jeg er jo ikke blevet indkaldt til forhandlinger endnu, men jeg tror da, at regeringen har interesse i det her forslag. De ved heller ikke, hvor pengene skal komme fra, hvis det hele skrider. Og Dansk Folkeparti har allerede taget pænt i mod forslaget. Så må vi se, hvad de kan finde på at komme med at spændende forslag – de har stadig kreativitet nok til at komme med mere, siger han. sj sn.dk