Sværere at finde en guldskat i Sverige

Man kan indstille detektoren på forskellige måder, og tallene på displayet bliver højere når der er noget ædelt i jorden.
Man kan indstille detektoren på forskellige måder, og tallene på displayet bliver højere når der er noget ædelt i jorden.

Guldskatte som den, tre amatørarkæologer fandt i Vejen for nylig, ville nok næppe have dukket op hos vores naboer i Sverige.

Det skriver DR Syd i dag.

Her er det nemlig ikke så nemt at svinge detektoren.

Ifølge svensk lovgivning er det ulovligt for privatpersoner at gå med metaldetektorer uden først at søge tilladelse, og det kan mærkes på antallet af fund hos de svenske museer.

Det fortæller Gitte Ingvardson, der er museumsinspektør på Historiska Museet ved Lunds Universitet.

– Jeg er ikke i tvivl om, at det betyder, at vi har langt færre fund fra Sverige, end vi har fra Danmark, siger Gitte Ingvardson til DR Syd.

Ifølge Eva Skyllberg fra Riksantikvarembedets kulturenhed, så er loven vigtig for at beskytte fundene.

– Tanken bag loven er at forebygge plyndringer og undgå, at fundene forstyrres. Tager man et fund op af jorden, tager man det ud af sin kontekst, og fundet mister sin historie, siger hun til DR Syd.

Men de stramme regler ærgrer Håkan Svensson, der er uddannet arkæolog og aktiv i det svenske detektormiljø. Han kalder de svenske regler for en arkæologisk katastrofe.

– I Danmark har de lokale museer et godt samarbejde med privatpersoner, og derfor får danske museer tusindvis af fund ind. Men i Sverige får museerne stort set ingen nye fund, siger han til DR Syd.