Superjumbo bliver klappet ind i København

Flere hundrede nysgerrige flyspottere stod langs landingsbanen ved Københavns Lufthavn, da verdens største passagerfly A380 fløj ind på dansk jord.

Foto: Keld Navntoft

– Flyt dig, skriger en armyklædt mand i retning mod en lastbil, som blokerer hans udsyn. Verdens største passagerfly, A380, er netop dukket frem i horisonten ved Københavns Lufthavn i Kastrup, og alle vil have et glimt med.

Flyet, også kaldet "Himlens gigant", vækker stor forbavselse, da jumboen ruller hen over hovederne på de mange fremmødte, som balancerer med digitalkameraer og varm kaffe. Nogle måber og peger, mens de smiler til hinanden. Andre klapper højlydt.

– Der skal meget til for at lokke mig ud af sengen så tidligt, men dette historiske øjeblik er det hele værd. Størrelsen er fuldstændig vanvittig, og det er imponerende at se flyet så tæt på, siger flyentusiast Michael Mortensen, som læser til erhvervspilot.

Han er en af de flere hundrede flyspottere, som er mødt op på Kystvejen for se Airbus-flyet røre dansk jord for første og måske eneste gang. Med sin kampvægt på 280 ton slingrer flyet en smugle, da det flyver ind på landingsbanen.

– Det er fascinerende, at man kan få sådan et kæmpefly op i luften. Rent teknologisk er det jo nærmest skridtet under en rumraket, siger Stefan Janning, som er overrasket over, at Københavns Lufthavn kan klemme gigantflyet ind.

Da flyvet sætter hjulene i landingsbanen, stormer de mange mennesker hen mod et hegn, der omkranser banen. Flyet parkerer i fragtområdet i lufthavnens østlige del, hvor den nysgerrige flok vandrer hen for at få et ekstra glimt af giganten, inden det igen letter efter et par timers besøg i København.