Strejke og samfundssind

Kalundborg
Florence Nightingale er død, nu vil sundhedspersonalet have en ordentlig løn.

Foto: Hanna Munkebo
Sundhedsplejerske Susanne Outzen, Kalundborg, har vist samfundssind i 35 år. Nu er hun træt af det. Foto: Hanna Munkebo
Sundhedsplejerske Susanne Outzen, Kalundborg, har vist samfundssind i 35 år. Nu er hun træt af det. Foto: Hanna Munkebo

– Da jeg blev færdiguddannet som sygeplejerske i 1973, fik vi at vide, at vi skulle vise samfundssind. Det fik vi ingenting for, til gengæld har vi betalt for det siden.

Susanne Outzen, Kalundborg, er sundhedsplejerske, hun arbejder 37 timer om ugen, og hendes grundløn for den indsats er knap 25.000 kroner på højeste anciennitet. Dertil får hun et tillæg på knap 2.000 kroner om måneden for sin særlige uddannelse til sundhedsplejerske. En uddannelse, hun selv har betalt. Hendes lønseddel viser en brutto månedsløn på 26.740,67 kroner.

– Jeg bliver så vred, når man siger, vi piver. Det er en uanstændig løn, siger hun.

Adskillige ansatte i sundhedssektoren benyttede dagen i går til at demonstrere i Kalundborg for at gøre opmærksom på de virkelige forhold.

– Det er sjældent, vi råber op. Men Florence Nightingale er forlængst død, og vi har brug for en ordentlig løn, som anerkender vores arbejde og vores ansvar.

Susanne Outzen mener, at sundhedspersonalet i årevis har været gidsler gennem argumentet »Det er så synd for patienten, hvis vi strejker.«

– I sidste ende gør vi jo det her, for at borgerne skal kunne få en ordentlig behandling, fortæller hun og forklarer, at de dårlige forhold for sundhedspersonale får sygeplejersker til at flygte fra faget.

– Vi mangler folk i forvejen. Se bare på de medicinske afdelinger på Kalundborg Sygehus. Der er bemandingen i forvejen så ringe, at strejken ingen forskel gør. De har hele tiden været nede på niveau med nødberedskabet.

Hun fortæller med henblik på et læserbrev i tirsdagens avis, at der er stillinger, der ikke kan blive besat, fordi de for eksempel er normeret til 17 timer.

I læserbrevet mener skribenten, at de mange deltidsansatte sygeplejersker bare kan gå op på fuld tid, hvis de vil have mere i løn.

– Det er desværre ikke altid noget, vi selv kan vælge, fortæller hun:

– Stillingsannoncerne er sjældent på fuld tid.

Susanne Outzen forklarer:

– Jeg er 56 år, og jeg elsker mit arbejde. Men jeg vil ikke være til grin og slides op for ingenting. Nu er det min sidste chance for at råbe op.

ham@nordvest.dk