Stor efterspørgsel på brugte familieflyttere

Guide: Der er flere gode brugtkøb, hvis du er på jagt efter en brugt mpv med plads til syv personer og et prisskilt på maksimum 200.000 kroner. Opel Zafira og Renault Grand Scenic er blandt dem, der giver mest værdi for pengene.

DB-SP: MOTOR/BRUGT MPV: INTRO
  (Stor efterspoergsel paa brugte familieflyttere)
  Billedtekst: Efterspoergsel ...
DB-SP: MOTOR/BRUGT MPV: INTRO (Stor efterspoergsel paa brugte familieflyttere) Billedtekst: Efterspoergsel …

Christian Schacht, Dagbladenes Bureau

Det er ikke let at få børn, slet ikke flere af slagsen. Og her tænkes hverken på bleskift, tvungen madordning i vuggestuen eller den manglende søvn om natten. Det er meget værre: Ungerne kommer nemlig aldrig alene. Der følger et arsenal af bamser, bleer, barnevogn, skiftetøj og weekendsenge med, og hvis far og mor efter en skilsmisse møder en ny partner, kommer der ofte et par børn med i købet, så det kræver en bil med rigtig god plads og mange sæder. Sådan én koster ofte mindst 300.000 kroner fra ny. Derfor er efterspørgslen efter en brugt model til omkring 200.000 kroner stor.

– Brugtbilkøberne efterspørger den fleksibilitet, som en mpv giver, og derfor er klassen generelt mere prisstabil end andre brugtbiler. Det samme er tilfældet med stationcars, men endnu mere udtalt med mpv'erne. De er dyrere i indkøb, men har til gengæld et noget lavere værditab, siger Bilbasens direktør, Kenneth Andersen, som har fundet to bilmodeller, der for tiden giver særligt meget familiebus til pengene, hvis budgettet er 200.000 kroner, og man helst ikke vil over 100.000 km.

– Opel Zafira og Renault Grand Scenic fra 2005 rummer begge syv personer og fås med økonomiske dieselmaskiner, der også kan trække en fuldt læsset feriebil, mens de har fået fem ud af fem stjerner i crashtest, siger Kenneth Andersen og understreger, at de giver få problemer og meget brugtbil for pengene.

Lav afskrivning

Samtidig kan du forvente, at de vil holde brugtpriserne ganske godt fremover.

– Mpv-klassen vil i fremtiden have et fortsat lavt værditab. Det skyldes, at der i de seneste to år ikke er solgt så mange nye mpv-modeller, da det især er de mindre biler, danskerne har købt fra ny. Da efterspørgslen stadig er høj efter en mpv på brugtbilmarkedet, så vil det mindre udbud betyde lavere værditab, forklarer han.

Lige nu er der gode køb at gøre. Selv om priserne i mpv-klassen er faldet mindre end de brugte biler generelt, er brugtpriserne alligevel ni procent lavere end for et år siden.

Kenneth Andersen advarer dog om, at brugtpriserne er begyndt at stige svagt igen, og at han regner med, at mpv'erne vil stige hurtigere i pris end andre bilklasser på grund af den store efterspørgsel.

I praksis er der dog en hage ved de syv-sæders biler: De mange stole indskrænker siddekomforten, så benpladsen på anden række er beskeden, og turen hen til håndboldhallen bør være kort, hvis der skal sidde andet end børn på tredje række.