Staten uddeler influenzamedicin gratis

Der blev købt alt for meget vaccine, da Danmark slap nådigt gennem influenza A epidemien. Nu uddeles den gratis. Giv den til ulandene, siger Enhedslisten,

Staten uddeler influenzamedicin gratis
Staten uddeler influenzamedicin gratis

Staten uddeler nu omkring 1,2 millioner doser influenza A-vaccine gratis til personer uden for risikogruppen. Dog slipper folk ikke for at betale honorar til deres læge, hvis de vil vaccineres.

Baggrunden for uddelingen er, at Danmark anskaffede alt for meget vaccine, og fordi leverandøren GlaxoSmithKline kun er gået med til at reducere leverancen på 3,1 millioner doser med 0,9 millioner doser.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er tilfreds med, at Danmark nu er kommet på den anden side af epidemien med vacciner i behold.

– De overskydende vacciner kan vi nu tilbyde folk uden for risikogruppen, som gerne vil vaccineres. Det, synes jeg, er et godt tilbud. Det bedste er jo, at vi nu er kommet forbi det værste af epidemien, og at den har ramt os forholdsvis mildt, siger ministeren.

Cirka en million danskere vurderes allerede at være beskyttet mod influenza A (H1N1) – cirka 500.000 har været smittet med influenzaen og yderligere 500.000 er blevet vaccineret.

Danmark indkøbte 3,1 mio. doser A (H1N1) vaccine, hvoraf godt en million er udleveret til folk i risikogrupper og personer i samfundsvigtige nøglefunktioner. Leverandøren har accepteret, at Statens Serum Institut kun aftager 2,2 mio. af de bestilte 3,1 mio. doser. Derved spares godt 45 millioner kroner.

Enhedslisten mener, at Danmark skal give medicinen til ulandene fremfor at dele den ud herhjemme.

– Jeg hare gentagne gange opfordret sundhedsministeren til dette, men han har hver gang afvist at tage stilling. Det er for dårligt, siger Per Clausen, sundhedsordfører for Enhedslisten.

FN's sundhedsorganisation WHO flere gange har opfordret de rige lande til at give overskydende vaccine til de fattige lande, og flere lande har allerede fulgt opfordringen. Men der mangler stadig vaccine i de fattige lande, siger Per Clausen.