SSI vil teste coronavaccine på Hvidovre Hospital i 2021

Folketingets finansudvalg giver knap 19 millioner kroner, så SSI kan teste coronavaccine på mennesker.

Statens Serum Institut har arbejdet på en coronavaccine. Den skal nu testes på mennesker. (Arkivfoto)
Statens Serum Institut har arbejdet på en coronavaccine. Den skal nu testes på mennesker. (Arkivfoto)

En coronavaccine udviklet af Statens Serum Institut er klar til at blive testet på mennesker. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Hvis alt går efter planen, kommer det til at ske i 2021 på Hvidovre Hospital. Det fortæller Anders Fomsgaard, chefvirolog, professor og overlæge på Statens Serum Institut, der leder vaccinearbejdet.

– Det er en langvarig proces, hvor der er protokoller, der skal godkendes, og en masse kvalitetssikringer. Der er en hel lille hær af vaccineudviklere på seruminstituttet, der er gået i gang med det her.

– Så det kommer først til at foregå til foråret eller tidlig sommer, og det kommer til at foregå på Hvidovre Hospital, siger han.

I første fase vil vaccinen bliver testet på frivillige, raske personer.

Vaccinen med navnet Covaxix har vist lovende resultater i de indledende udviklings- og testfaser. Her er den blandt andet testet på mus og aber.

– Vi har testet vaccinen på forskellige dyr, og der har ikke været nogen sidevirkninger. Vi har kunnet fremkalde den immunitet, som vi har håbet på, som dels er beskyttende antistoffer, dels den celleimmunitet, der hindrer, at man bliver syg, siger Anders Fomsgaard.

Folketingets finansudvalg har derfor bevilget 18,8 millioner kroner, så de første kliniske test i mennesker kan blive gennemført.

– Efterfølgende skal vaccinen testes i stor skala, hvis den har potentialet til at blive godkendt, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

– Men uanset hvad udfaldet af testene bliver, er udvikling af en vaccine på Seruminstituttet med til at øge vores viden om covid-19 og ruste os bedre til udvikling af fremtidige virusvacciner mod fremtidige pandemier, lyder det.

Anders Fomsgaard mener også, at et dansk bidrag til vaccinekapløbet er vigtigt, selvom andre vaccinekandidater er langt foran.

– Alle vacciner har fordele og ulemper. Det kan være, at vores kan bruges som et supplement til andre vacciner.

– Og det kunne også blive en plan b, hvis der kommer problemer med at få fat i vacciner, der er sikre nok og har god nok virkning, siger han.

Pengene fra Folketingets finansudvalg skal blandt andet bruges til at producere et større antal doser af vaccinen.

Meddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet