Sprut og smøger er ni procent dyrere

Danskerne må betale dyrt for laster som sprut og smøger, som fører an med en prisstigning på 9,4 procent det seneste år. Samlet steg inflationen 2,3 procent.

Det er blevet markant dyrere at tage sig en smøg og en gibbernakker i løbet af det seneste år. Siden august 2009 er prisen på alkohol og cigaretter steget hele 9,4 procent, viser ny tal fra Danmarks Statistik.

Det samlede forbrugerprisindeks for august steg 2,3 procent i forhold til samme måned sidste år.

Ser man alene prisudviklingen fra juli til august, var stigningen på 0,30 procent.

Det er også blevet markant dyrere at svinge dankortet i tøjbutikkerne.

Den seneste måned er det tøj og sko, der har ført an med de største prisstigninger. Afslutningen på sommerudsalget får priserne til at stige med gennemsnitligt 7,8 procent.

I Danske Bank venter seniorøkonom Christian Hilligsøe Heinig, at inflationen er på et så højt niveau, at danskerne ikke får meget glæde af de ventede lønstigninger på 2,3 procent.

– Samlet set vurderer vi, at inflationen i år vil havne på 2,2 procent, og dermed ser det ud til at blive på et hængende hår, at danskerne kan opleve en samlet fremgang i købekraften fra højere lønninger, skriver Christian Hilligsøe Heinig i en kommentar.

Men der skal nok blive penge tilovers alligevel, mener økonomen, for samtidig har danskerne fået skattelettelser og historisk lave renter.

– Det understreger nok engang, at danskerne i år har råd til både at øge deres forbrug, men også at spare mere op, siger han.